(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Danas veći broj zaraženih, raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, „situacija nije dobra…“

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 18.989 osoba, njih 5.884 je pozitivno.

Potvrđeno je da su preminule 53 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“ na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 312 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 30,98 odsto.

Korona presek po gradovima: Brojke u padu, u nekoliko mesta još uvek kritično…

Pelemiš: Ne smemo reći da je situacija dobra kada nije

Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih koronavirusom nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim radnicima, ocenio je infektolog Mijomir Pelemiš.

„Sve je više teških pacijenata, jer je mnogo ljudi zaraženo, leče se kod kuće i dođu kasno kod lekara. Neki lekari leče pacijente u kućnim uslovima, a da za to nisu kvalifikovani“, upozorio je Pelemiš.

Stevanović: Raste broj pacijenata na bolničkom lečenju

Na Infektivnoj klinici nema slobodnih mesta, jer koliko u toku dana otpustimo pacijenata toliko primimo novih, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Goran Stevanović.

Naveo je da je takva situacija u svim kovid bolnicama u Srbiji.

„I dalje raste broj pacijenata koji su na bolničkom lečenju. Sve je više bolesnika koji se u prijemno-trijažne ambulante javljaju noću. Da li zbog straha da noć dočekaju sa simtpomima ili se tada intenziviraju tegobe, ali noći su nam najteže. Teške su zbog organizovanja transporta pacijenata i pronalaska slobodnih mesta“, naveo je Stevanović posle sastanka direktora kovid bolnica saministrom zdravlja Zlatibotorom Lončarom.

Situacija se ne smiruje, a broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom je veliki, ocenio je Stevanović.

Traži se mesto više, ali još uvek uspevamo da smestimo sve pacijente. Čekanja su ogromna, gužve su još veće, naglasio je direktor Infektivne klinike.

„Da li mi možemo pravovremeno i brzo da zbrinemo sve bolesnike – ne možemo. Apelujemo na strpljenje, pogotovo u prijemno-trijažnim centrima“, rekao je Stevanović.

Naveo je da zdravstveni sistem u ovom trenutku brže i više ne može, ali da još uvek može da se obezbedi mesto za sve pacijente.

„Da li će pacijent biti primljen u Beogradu ili Sokobanji zavisi od trenutno slobodnih postelja, ali i težine kliničke slike i toga da li pacijent može da se transportuje“, objasnio je Stevanović.

“Do kraja godine bismo mogli da imamo i tri različite vakcine u Srbiji, vakcinacija najkasnije u januaru…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa medijima nakon današnjeg polaganja kamena temeljca za fabriku guma “Toyo Tire” u Inđiji.

On je govorio o vakcinama.

“Možda ćemo do kraja godine imati i tri različite vakcine potiv korona virusa u našoj zemlji. Vakcinacija počinje u decembru, najkasnije u januaru”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dr Kon: „Nije realno da se Nova godine dočeka kao da se ništa ne dešava…“

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je jutros na RTS-u da “nije realno da se Nova godina dočeka kao da se ništa ne dešava”.

Dodao je da će se efekti po pitanju broja prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

Kon je rekao da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta. Ističe da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300, a kako kaže, za desetak dana će se izjednačiti.

“Počeo je da opada broj novozaraženih u odnosu na pre 10-ak dana. Posledice toga po pitanju prijema će doći tek za 10-ak dana. Imamo veći prijema nego otpusta. Sada se prima 200, a bilo je 300, a za nekih desetak dana će se ta brojka izjednačiti. Nije još vreme za radovanje, bolnice se još nalaze u veoma teškoj situaciji”, rekao je Kon.

Kada je reč o novim merama pri ulasku u Srbiju, Kon je rekao da će stranim državljanima biti neophodan pi-si-ar test, a da se državljanima Srbije savetuje da ga imaju, a u suprotnom će morati u izolaciju od deset dana. Na pitanje kako će se kontrolisati granice objasnio je:

“Na granicama ja to ne doživljam kao veliki problem. Ili imaju test ili nemaju. Da bi stranac ušao mora da ima PCR negativan test. I našima se savetuje da imaju, ako nemaju idu u samoizolaciju. Taj karantin mogu da prekinu time što će da urade test u nekom periodu od tri dana. Ako dolaze sa testom nemaju nikakve obaveze.”

„Time što čuvamo sebe pomažemo čitavom zdravstvenom sistemu…“

Ministarka Darija Кisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da od početka imamo samo jedan veliki talas koronavirusa sa manjim ili većim pikovima.

Dodala je da je poslednji pik u Sribji počeo kasnije nego u ostalim zemljama i da Кrizni štab pokušava da sagleda šta se dešavalo u drugim zemljama i koje su preventivne mere dale najviše rezultata.

Кako ističe, osnovno je da naučimo da živimo sa virusom. Poručuje da svaki put kada svessno izbegavamo prostore sa velikim brojem ljudi, kada stavimo masku, kada vodimo računa o sebi i ljudima oko sebe, dajemo doprinos u sprečavanju širenja virusa.

Darija Кisić Tepavčević je podsetila i na njenu raniju izjavu da bi svaka porodica trebalo da bude mali krizni štab, ističući da to nije prebacivanje odgovornosti, nego da je potrebno da shvatimo koliko su važne karike u sprečavanju infekcije.

„Ako sprečimo da se inficiramo, dajemo ogroman doprinos tome da ostanemo zdravi i da se izborimo s pandemijom“, ukazala je.

O novim merama

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će od 20. decembra ove do najverovatnije 10. januara sledeće godine svi strani državljani koji ulaze u Srbiju morati da imaju negativan PCR test.

“Što se tiče naših gradjana koji dolaze iz inostrastva, Ustav im garantuje da mogu da dodju. Ako namaju PCR test moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan”, rekla je Kisić Tepavčević nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zaraze virusom kovid 19, prenosi Blic.

Ona je navela da postojeće mere, uvedene pre desetak dana, daju rezultate, što, prema njenim rečima, pokazuju brojke o epidemiološkoj situaciji koje su u padu poslednjih dana.

To, medjutim, nije dovoljno da bi neke mere bile ukinute.

“Naprotiv, kriva se zaravnila ali visoko, što znači da i dalje imamo nekoliko hiljada zaraženih dnevno”, prenosi Blic.

Praznici pred nama predstavljaju i veći rizik za širenje zaraze, zbog okupljanja, kao i zbog dolaska državljana Srbije iz inostranstva.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500