(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Broj novozaraženih pao ispod 200; “Beograd više nije žarište”; “Prelomna situacija, do kraja avgusta ćemo je možda kontrolisati…”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 časa, u Srbiji je registrovano nova 163 slučaja zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminulo pet osoba.

Broj novozaraženih najmanji je od 25. juna kada je registrovano 137.

Od poslednjeg preseka, testirano je 6.819 osoba.

Na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 107 pacijenata.

Dr Kon: Beograd više nije žarište, postoje novi rizici…

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa dr Predrag Kon je rekao da postoje novi potencijalni rizici širenja epidemije u Beogradu i drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, napominjući da glavni grad trenutno nije žarište, ali da se to vrlo brzo može promeniti..

“Uz ove rizike koji nas očekuju i koje moramo da prihvatimo teško je verovati da se ova epidemija može ugasiti tako brzo. Imamo nove rizične situacije, dolaze studenti, isptini rokovi. Dolaze u domove, posebno u Beogradu, to je ponovo rizik”, rekao je dr Kon.

“Priprema se situacija, tako da ima eventulno gde da se izoluju pozitivni, gde će čekati rezultate, spremaju se i posebna mesta gde će biti lečeni lakši slučajevi”.

Podsetio je i da je prethodni porast broja novozaražnih počeo upravo od studenata.

“Porast je krenuo od studenata, ne u domovima, nego na raznim proslavama. Svaki drugi koji je dobio obolenje je davao izjavu o nekom masovnijem druženju i nije odmah reagovano tako da se to proširilo”, upozorio je dr Kon.

“Moramo da se spustimo na dvocifren čak i na jednocifreni broj zaraženih. Dok je virus u cirkulaciji nesigurna je epidemiološka situacija. Dovoljno jednom da kažete da je nešto bolje i povoljnije odmah se vidi opuštanje. Dešavaju se stvari koje ne bi trebalo, imate okupljanja po splavovima. Okupljanja su i na Kalemegdanu, završi se sve u 23 sata i onda ta neka grupa ide dalje da nađe način kako da se druži. Kontrola nam je neophodna, jedna noga celokupnog oslonca je sa jedne strane izolacija, lečenje, samoizolacija. Treći stub je kontrola svega toga”, zaključio je dr Kon.

Dr Tiodorović: Prelomna situacija, do kraja avgusta ćemo možda moći da je kontrolišemo…

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u prelomnoj situaciji, koju ćemo, do kraja avgusta, možda moći da kontrolišemo, prenosi B92.

“Ako umzemo u obzir situaciju u kojoj se nalazimo, ona je prelomna. Imamo bolju samodisciplinu i ako tako nastavimo onda ćemo do kraja avgusta možda doći do situacije kada ćemo moći da kontrolišemo ovu bolest”, rekao je

Navodi da je situacija pod kontrolom, uprkos tome što je još uvek nesigurna zbog prisustva virusa.

“Ako pođemo od toga kako su kovid ambulante radile, broj pregleda se smanjio na trećinu ukupnog broja od pre sedam ili 10 dana. Klinički centar u Nišu je 229 bolesnika, od toga 10 dece od kojih su troje pozitivna. Nesigurna situacija jer je virus još uvek tu, ali pod kontrolom”, izjavio je Tiodorović.

Za sutra je najavljena konačna odluka o polasku dece u školu.

“To je takođe jedan prelomni trenutak. Deca moraju krenuti u školu. Odnos svih nas, pa i dece, prema ovoj bolesti mora biti takav da živimo sa koronom. Prema tome, pogotovo prvi razred treba da bude u školi. Ako se sve svede na onlajn sistem, onda nećemo imati pravi razvoj deteta”, poručio je Tiodorović i dodao da to podrazumeva kontrolu kako roditelja, tako i obrazovnih ustanova.

Poslednji dan za poslodavce za plan o primeni mera

Danas je poslednji dan za poslodavce u Srbiji do kada bi trebalo da donesu plan primene mera za bezbedan i zdrav rad u vreme pandemije, prenosi RTS.

Inspektori rada će od sutra kontrolisati firme, a predviđene kazne za one koji ne poštuju mere su od 800.000 do milion dinara.

Cilj navode inspektori nije samo kažnjavanje već i savetodavna podrška poslodavcima da se što pre prilagode Pravilniku o preventivnim merama.

Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna i pored poboljšanja, upozoravaju epidemiolozi.

Prioritet su maske i održavanje distance.