(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Brine broj pacijenata na respiratoru, “ne radite sami testove”, završena sednica Kriznog štaba – bez odgovora i objašnjenja …

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.740 osoba, njih 4.910 je pozitivno, dok je nažalost 51 osoba preminula.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 349 pacijenta.

Još jedna sednica Kriznog štaba bez odgovora i objašnjenja. Sastanak je prema pisanju medija počeo u 8 časova, kada je i bio zakazan, a završen je za manje od 45 minuta. Spekulisalo se da bi jedna od tema moglo da bude popuštanje mera, iako su istaknuti članovi medicinskog dela Kriznog štaba juče jasno istakli da bi takva odluka bila veoma loša.

Blic prenosi da neće biti otvaranja kafića i restorana tokom vikenda, ali da nas u ponedeljak očekuje novi sastanak Kriznog štaba.

Izvori tog lista prenose da su lekari bili izričiti da se ne ublažavaju mere ovog vikenda i da se sačeka analiza epidemioloških brojki kako bi se u ponedeljak eventualno relaksirale mere. Predstavnici vlasti su, navodno, bili za to da se mere “olabave” već u subotu i nedelju, ali će se preseći prvog radnog dana sledeće sedmice.

Novi korona presek po gradovima: Broj zaraženih postepeno opada, u Beogradu ponovo manje od 1.500 inficiranih

Dr Gojković o Pfizerovoj vakcini: “Dobila je dozvolu za uvoz, pitanje je dana kada će biti odobrena za upotrebu…”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa dr Zoran Gojković rekao je da će sve mere do daljnjeg ostati na snazi.

“Od 20. decembra svi koji ulazu na teritoriju Republike Srbije moraju da imaju PCR test, a naši građani ukoliko nemaju test, mogu da odu u izolaciju na deset dana”, ponovio je dr Gojković mere koje su nedavno usvojene na predlog Kriznog štaba.

“Od ponedeljka će biti moguće da ustanove kulture, a to su pozorišta, galerije, muzeji rade do 20.00 ili 21.00, pošto se prema svim rezultatima koje smo imali, retko je dolazilo da tu dođe do širenja zaraze. Problem ostaju zaposleni u tim ustanovima, pa će za glumce i druge koji na sceni ne mogu da nose maske važiti posebni kovid protokoli i redovno testiranje, da ne bi došlo da zaražavanja zaposlenih. Verovatnoća da će doći do širenja infekcije među publikom je izuzetno mali”, dodao je dr Gojković.

On je dodao da su antigenski testovi “namenjeni isključivo za privatne zdravstvene ustanove, ne za građane”.

“To nije registrovano za tu svrhu i može da dođe do nepravilnog korišćenja. Molim još jednom građane da to ne uzimaju. Prilikom nestručnog uzorkovanja može da se uzme materijal kako ne treba da se uzme, a može da se samopovredi taj koji uzima uzorak”, rekao je dr Gojković.

Dr Gojković je najavio da bi prvi kontigent Pfizerove vakcine trebalo da stigne u Srbiju sledeće nedelje.

“Pfizerova fakcina je dobila dozvola za uvoz. Postoji još samo kratak deo u celoj proceduri, a to je da se vakcina analizira u nacionalnoj laboratoriji”, rekao je dr Gojković i dodao da zvanično vakcina još nije “dobila dozvolu za upotrebu, ali da je to pitanje dana”.

“Dokumentacija je u redu, sad još treba da se uradi analiza uzorka. U prvom kontigentu nam stiže 5.000 doza i prioritet su lica u staračkim domovima. Tokom prvog kvartala stiže još 350.000 vakcina. Ogroman je posao dopremiti vakcine, smestiti ih, skladištiti, čuvati. To je izuzetno komplikovan proces, ali mi ćemo to uraditi…”, rekao je dr Gojković.

“Ni ta cena od 9.000 dinara za PCR test ne pokriva sve troškove…”

Snežana Jovanović iz Službe za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije rekla je da “smo uveli brze antigenske testove kojima se skraćuje vreme testiranja na 15 do 20 minuta”.

Jovanović je rekla da u cenu testa ulazi i kompletan potrošni materijal, kao i cena rada. “Sve to zajedno čini cenu testa”, dodala je Snežana Jovanović. 

“Oni kod kojih se na tim testovima pokaže da su pozitivni neće morati da rade PCR testove. Cena od testova od 9.000 dinara ne pokriva sve troškove već su u nju uključeni potrošni materijal i rad na testovima. Cena od 6.000 dinara nije bila dovoljna da se nadoknade troškovi”, rekla je Jovanović.

“Ne radi se ni o kakvim kućnim testovima. To mora da vrši zdravstveni radnik…”: Direktorka Apoteke Beograd upozorava građane de ne sprovode testiranje sami

Direktorka Apotekarske ustanove Beograd Jasminka Bjeletić je upozorila građane da ne upotrebljavaju sami testove koji su u prodaju već da se obrate zdravstvenim radnicima.

“Ne radi se ni o kakvim kućnim testovima. Apoteka Beograd distribuira testove koji su medicinsko sredstvo, imaju rešenje Agencije za lekove za stavljanje u promet. Upozoravamo sve građane da mora zdravstveni radnik koji ima medicinsko obrazovanje da vrši upotrebu tog testa”, rekla je Bjeletić, a prenosi N1.

Bjeletić je naglasila da građani mogu da pozovu lekara iz privatne prakse da im uradi ovaj brzi test koji se, kako je rekla, pre svega preporučuje da se koristi u onim slučajevima asimptomatskih naznaka – blagih glavobolja, umora, bola u mišićima, ili ako sumnjate da ste imali kontakt sa obolelom osobom.

Bjeletić je istakla da testovi koji su u prodaji nisu zamena za PCR testiranje.

“Jeste pouzdan. Ako je pozitivan onda je sigurno pozitivan, ako je negativan moguće da nije došlo do dobrog uzimanja uzorka. Nemate potvrdu, već samo upozorenje da morate odmah da odete hitno po svoju terapiju ako ste pozitivni”, istakla je ona.

Dodala je da su testovi juče distribuirani u četrdesetak apoteka u Beogradu i da su brzo rasprodati.

“Nismo očekivali da će nam se javiti veliki broj privatnih ordinacija da testira svoje zaposlene, veliki broj domova za stara lica se takođe javio”, rekla je ona.

Objasnila je da u jednoj kutiji proizvođača iz Južne Koreje ima 24 testa, a kutiji proizvođača iz Kine 20.

“Pošto je svaka apoteka mogla da ima jednu ili dve kutije, to je brzo otišlo, pa smo sinoć naručili nove količine”, rekla je ona.

Govoreći o tome kako se test upotrebljava, Bjeletić je rekla da ima malu hemikaliju u plastičnoj tubici, koja se istisne u epruvetu.

“Na taj način se priprema rastvor u koji se posle uranja štapić koji ste prethodno stavili u nos i blagim uvrtanjem izvukli sadržaj. Kružnim pokretima u tom rastvoru se prenose antigeni ukoliko ih ima. Posle mućkanja se prenese kapaljkom na pločicu, tri kapi se stavi i sačeka do 30 minuta da se vidi da li će se pojaviti dve crte koje ukazuju da je test pozitivan”, objasnila je Bjeletić.

Ovi testovi su, kako je rekla, važni u situaciji kada je veliki pritisak na zdravstvene ustanove, ako neko sumnja da je oboleo, da može da pozove zdravstvenog radnika ili ode u privatnu ordinaciju da mu urade testiranje.

Biranje strana…

Đerlek: Krizni štab mora da misli i na epidemiju siromaštva…

Neće biti uvođenja policijskog časa i vanrednog stanja, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da je na Кriznom štabu da donesu odluke kojima će zaštiti zdravlje građana, ali da se ne ugrozi njihov životni standard.

“Na Кriznom štabu je velika odgovornost da se zaštiti zdravlje građana, ali i da se vodi računa da li će te mere ugroziti životni standard građana. Opasna je i epidemija sirotinje koja bi mogla da se javi posle epidemije virusa”, rekao je Đerlek.

On je za TV Pink naveo da mere koje su do sada uvedene daju rezultate, ali da su veliki izazovi pred nama Sveti Nikola, Nova godina, Božić.

“Situacija je još vrlo ozbiljna, ali evidentno je da postojeće mere daju rezultate. To nisu rezultati koje smo očekivali, jer smo dostigli velike brojke i ne možemo brzo doći do rezultata i brojki koje očekujemo”, naveo je on.

Napominje da zdravstveni sistem trpi najveći udar do sada, da su bolnice pune i da je u kovid bolnicama trenutno 9.500 pacijenata.

Osim kovid pacijenata, navodi on, zdravstveni sistem mora da zbrine i pacijente koji boluju od nekih drugih bolesti. Кao veliki problem naveo je zaražavanje zdravstvenih radnika.

“Ne smemo dozvoliti da nam se zdravstveni radnici zaražavaju, jer ko će sutra lečiti pacijente”, rekao je Đerlek i dodao da su bespotrebni kontakti opasnost za širenje virusa.

Vučić o kruševačkoj bolnici i “deci – umetnicima”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra biti otvorena nova kovid bolnica u Kruševcu, koja je, kako je istakao, izgrađena u rekordnom roku.

“Sutra otvaramo novu kovid bolnicu u Kruševcu, u rekordnom roku izgrađenu, a ovi divni crteži krasiće zidove naših bolnica. Hvala deci – umetnicima što su nam ulepšali ovu nedelju. Ovo su njihovi crteži kojima nam pokazuju kako vide našu zajedničku borbu protiv Covid-19”, naveo je Vučić na Instragam nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je objasnio da su učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ “Vuk Karadžic” iz Kruševca crtali i napravili postere, koje šalju kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu i objavio fotografije crteža.

“I naša je stvar, poručuju učiteljice, učenici i njihovi roditelji, učesnici istoimenog projekta za podršku lekarima, medicinskim sestrama i pacijentima”, istakao je predsednik Srbije.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500