(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blizu 5.000 zaraženih, stižu prve vakcine preko Kovaksa, konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba i vlade

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija širom zemlje je i dalje nestabilna. Lekari upozoravaju da su kliničke slike sve teže, i da samo kombinacija vakcinacije i zaštite mogu da zaustave epidemiju. Zamenik gradonačelnika kaže da sednice Kriznog štaba danas neće biti, ali da će umesto toga medicinski deo Štaba obaviti konsultacije s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić…

Brojke

U poslednja 24 sata koronavirusom je zaraženo 4.810 ljudi, a testirano je njih 16.693.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testrianih, iznosi 28,81 odsto.

Potvrđeno je da je preminulo 37 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 291 pacijent. Na bolničkom lečenju nalazi se 7.509 pacijenata.

“Nema sednice Kriznog štaba danas, zakazane su konsultacije medicinskog dela i premijerke…”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa nije zakazana za danas, već samo konsultacije medicinskog dela s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

U Beogradu je do juče vakcinisano 454.821 ljudi, odnosno 32,3 odsto, od kojih je 306.708 dobilo i drugu dozu, saopštio je Vesić tokom gostovanja na TV Pink.

“Ja sam prezadovoljan, Beograd je najbolji region kada je u pitanju vakcinacija”, istakao je on.

Naveo je da je vakcinisano 61,6 odsto građana starosti između 65 i 74 godina, dok je imunizovano 57 odsto starijih od 74 godine.

Vesić je rekao da Beograd otpočinje motivacionu kampanju za imunizaciju kroz emitovanje TV spotova i upotrebu 70 bilborda u gradu, a da danas počinje kampanja i na društvenim mrežama.

Rekao je da se na vakcinaciji radi s kompanijama u kojima ima puno zaposlenih i dodao da će ova nedelja biti posvećena imunizaciji romske populacije.

Vesić je naveo da se juče sastao sa “ivent-industrijom” i Gradskim zavodom za javno zdravlje, s kojima radi na predlozima za organizovanje svadbi, kongresa i festivala, koje će poslati Kriznom štabu.

Podsetio je da će vakcinisani građani u Beogradu moći da kupe pozorišne karte sa 30 odsto popusta, kao i da će za njih biti organizovana dva besplatna festivala.

“Čuo sam priče da je to diskriminacija. To su gluposti. Ovo se zove pozitivna diskriminacija – stimulacija”, istakao je Vesić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Verislav Vekić saopštio je da je u Srbiji obe doze vakcine dobilo 1.005.909 osoba.

“Vakcinisani i revakcinisani imaju neuporedivno blažu kliničku sliku u odnosu na nevackinisane građane”, dodao je on.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” 265 pacijenata, na respiratoru i dvadesetdevetogodišnja trudnica

“U KBC Dr ‘Dragiša Mišović’ u ovom trenutku nalazi se 265 pacijenata, među kojima je 25 dece. U jedinicama intezivnog lečenja nalazi se 72 pacijenata, od kojih je 15 intubirano, a među njima je i dvadesetdevetogodišnja trudnica koja je u prilično teškom stanju”, navodi načelnik radiologije u toj ustanovi dr Đorđe Lalošević.

“Klinička slika i snimci koje dobijamo skenerom su znatno teži. Zato se treba javiti odmah na početku. Sada postoje neki antivirusni lekovi koji se daju određenog dana u zavisnosti od kliničke slike koji apsolutno puno pomažu pacijentima. Znači, ako mi zakasnimo jedan, dva dana, to onda nažalost može da se završi tragično”, objašnjava Lalošević, a prenosi RTS.

Ističe da se među pacijentima na respiratoru nalazi i dvadesetdevetogodišnja trudnica.

“Nažalost trudnica 1992. godište je u prilično teškom stanju, mi naravno nećemo odustati, borimo se i borićemo se maksimalno za nju”, navodi Lalošević.

Vučić za CNN: Za Srbiju vakcinacija nije geopolitička stvar, već spasavanje života

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče za CNN da program vakcinacije protiv koronavirusa u Srbiji na koji je “jako ponosan” nije bio geopolitičko pitanje nego se radilo o spasavanju života ljudi. 

U Intervju za američku televiziju CNN koja je napravila prilog o uspešnoj vakcinaciji protiv koronavirusa u Srbiji, gde, kako je prenela dolazi i veliki broj stranaca iz regiona i drugde, Vučić je rekao da je pre svega Srbija investirala ogromno u digitalizaciju i drugo da je nabavljala vakcine iz raznih delova sveta. 

“Ogromno smo investirali u digitalizaciju u Srbiji, i videćete na Beogradskom sajmu kako je to dobro organizovano, što znači da je naš softver među najboljim na svetu, i duboko sam zahvalan ljudima koji su mogli to da sprovedu ovde u Srbiji”, rekao je Vučić.

Kao drugo rekao je da je važna prva faza bila da se vakcine dobiju iz raznih delova sveta, i da sada mogu da se dobiju u Srbiji američka vakcina Fajzer, evropska, odnosno britanska Astrazeneka, ruska Sputnjik V, kineska Sinofarm, i da može da se bira.

CNN je u prilogu naveo da je program vakcinacije u Srbiji zaista izuzetan da se oslanja na dva ključna faktora na smislu za pragmatizam poručivanjem vakcine iz raznih zemalja i velikom osećaju hitnosti da se poruči što više vakcina što brže.

“Naš izbor je bio da dobijemo koliko god možemo više vakcina što pre, da ih naša agencija odobri, i ona je to uradila, i onda smo počeli ovu vakcinaciju, koja nije dobra samo za Srbiju nego za ceo region”, rekao je Vučić za CNN dodajući da su ljudi počeli da dolaze ne samo iz Zapadnog Balkana nego i šire. 

Upitan zašto je Srbija odlučila da poklanja vakcine i drugim državljanima Vučić je rekao da se radi o regionu u kome je i Srbija, da svi žive jedni blizu drugih, da su susedi, i ako njima može da pomogne to je dobro a ako oni mogu da pomognu Srbiji onda im hvala.

“To takođe pokazuje da smo svi okrenuti prema budućnosti, ne želimo da idemo u prošlost da mislimo o raznim pitanjima razdora. Ako možemo nešto da uradimo zajedno to je dobro i vrlo važno”, rekao je Vučić.

On je ukazao da ekonomska situacija u Srbiji dobra da privreda nije  zabeležila tako veliki pad kao druge od posledica koronavirusa i da je mogla da se usmeri na poboljlšanje zdravstva i nabavku što više vakcina. 

Na pitanje koliko dugo će moći da održi taj tempo Vučić je rekao da će Srbija imati dovoljno vakcina, da očekuje gotovo 500.000 Fajzerovih vakcina u aprilu, milion od Sinofarma, nekoliko hiljada ruskih Sputnjik V, što, kako je rekao, znači da će moći da ih da svom narodu i drugima takođe.

Predsednik Srbije je rekao i da će dobiti i 60.000 vakcina iz programa Kovaks i da je vrlo zahvalna Evropskoj uniji koja je njen partner. Rekao je da Srbija na putu ka EU, da radi zajedno sa Unijom i da nije zaboravila koliko joj je EU pomogla za vreme užasnih popolava.

Predsednik Srbije je rekao da je za Srbiju bilo lakše da nabavi vakcine jer je imala otvorena vrata sa svih strana, da je napravila bilateralne aranžmane.

“Nije bilo mnogo teško za nas zbog našeg geopolitičkog položaja ali nismo o tome vodili računa, samo su nas zanimali životi ljudi, i to je bilo najjednostavnije i najlakše rešenje”, rekao je Vučić.

Novinar CNN-a je prikazao Beogradski sajam i kako sve ide brzo, i intervjuisao nekoliko stranih državljana koji se vakcinišu.