(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blagi rast traje, stiže li “Sputnjik lajt”, šta ako ne dobijete SMS za revakcinaciju

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.987 osoba, od kojih je pozitivno 2.088, dok je 14 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 134 pacijenata.

Juče smo imali više od 2.000 zaraženih za jedan dan, odnosno tačno 2.014 od 12.830 testiranih osoba, dok je 15 preminulo.

Geografska rasprostranjenost virusa

Najveći broj zaraženih je u Beogradu, i to 675 novih slučajeva, dok je na drugom mestu po broju zaraženih Vranje, sa 94 nova slučaja.

U ostalim gradovima situacija izgleda ovako:

Novi Sad 88
Niš 75
Kragujevac 72
Kraljevo 62
Kruševac 51
Užice 37
Čačak 31
Pančevo 29
Subotica 29
Zaječar 28
Šabac 26
Novi Pazar 21

U ostalim mestima u Srbiji zabeleženo je manje od 20 novozaraženih u poslednja 24 časa.

Brnabić: U pregovorima smo za novu rusku vakcinu “Sputnjik lajt”

U pregovorima smo za novu rusku vakcinu “Sputnjik lajt”, koju razvija Naučno-istraživački centar “Gamaleja”, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je, posle sastanka sa premijerom Republike Češke Andrejem Babišem, rekla da je iskustvo Srbije sa ruskom vakcinom “Sputnjiv V” odlično, kao i sa ostalim vakcinama koje naša zemlja ima.

“Kao neko ko nije stručan za tu oblast ne mogu da procenjujem koja je od njih bolja, sve su dobre i podjednako efikasne. Mi smo juče dobili dodatnu dozu Sputnjika V, njena specifičnost jeste da su različine prva i druga vakcina, sve ljude koje znam da su se vakcinisali nisu imali nikakvih neželjenih dejstava. U pregovorima smo i oko “Sputnjik lajt” vakcine i proizvodnji ruske vakcine na našem Institutu Torlak. Nadamo se da ćemo proizvoditi vakcinu ovde”, poručila je Brnabić, preneo je Blic.

Glavna razlika između “Sputnjik lajt” i “Sputnjik V” je u tome što je “lajt” jednokomponentna, odnosno daje se u jednoj dozi, za razliku od “V”, koja se daje u dve doze.

Kako je krajem januara objavljeno na Tviter nalogu “Sputnjika V”, “lajt” će da se pojavi u februaru.

Niste dobili SMS za revakcinaciju. Evo šta bi trebalo da uradite

Građani koji nisu dobili poruku o revakcinaciji, a izračunaju da je od prve doze vakcine prošao 21 dan, treba sami da dođu da prime drugu dozu, na istom onom mestu gde su primili i prvu.

Iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu rekli su da će pre revakcinisanja svako biti obavešten putem SMS-a, ali da se u slučaju da je neko dao pogrešan broj, te nije primio poruku, treba sam da se javi na isto ono mesto gde je primio vakcinu.

“Ujutru se vrši revakcinacija u domovima zdravlja u celoj Srbiji, a popodnevni termin je rezervisan za vakcinacija, tj. za prvu dozu vakcine”, objasnili su iz ove vladine kancelarije, prenosi B92.net.

Na Beogradskom sajmu u hali broj 3 vrši se revakcinacija, a u hali broj 11 vakcinacija. Takođe, u Belekspocentru je počela vakcinacija.

Kako su objasnili, ukoliko se desi da se neko između dve doze zarazi koronom, potrebno je da se javi svom lekaru koju će mu objasniti kada će biti njegov termin.

Revakcinacija se vrši 21. dana od prve doze. Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije objasnila je da se revakcinacija ne radi nikako pre 21. dana, ali da može da prođe više od toga i da u tom slučaju neće biti problema. Ona je objasnila da su sva istraživanja koja je INEP radio dokazala da su vakcine veoma kvalitetne i efikasne, kao i da su stvorile dobar imunološki odgovor.

“To dosta ohrabruje, iznenađena sam koliko ljudi dobro reaguju na sve vakcine koje trenutno imamo u Srbiji. Ja sam primila kinesku vakcinu, a test je pokazao da nakon druge doze imam povišen broj antitela. Svaka imunizacija pomaže u sprečavanju daljeg širenja i konačnog zaustavljanja pandemije “, objasnila je Gnjatović.