(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: Raste broj zaraženih u nekim gradovima, od sutra na snazi nova mera Kriznog štaba…

0
Foto: Profimedia

Koronavirusom se u Srbiji za poslednja 24 sata zarazilo još 82 osobe, dok su od posledica infekcije preminula dva pacijenta.

Od poslednjeg preseka, testirano je 6.877 osoba.

Na respiratorima se nalazi 21 pacijent.

Direktorka “Batuta”: Raste broj zaraženih u Beogradu, Kragujevcu i Zaječaru

Epidemijska situacija u Srbiji ukazuje na prisustvo koronavirusa, a u pojedinim gradovima, u Beogradu, Kragujevcu, Zaječaru dolazi do blagog porsta broja zaraženih i tu se posebno sprovode mere nadzora, rekla je Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović za RTS.

Ona je navela je da je prošle nedelje u osnovnim školama zabeleženo 17 slučajeva zaraze učenika, a u srednjim troje. To su, kako kaže, pojedinačni slučajevi sa lakšom kliničkom slikom, koji su izolovani i nalaze se kod svojih kuća.

Doktorka Jovanović navodi da se trenutno registruje pad broja pacijenata sa mehaničkom terapijom, ali upozorava da je neophodno da se sprovode mere zaštite i na vreme se javiti lekaru jer se svaki slučaj može završiti sa težom kliničkom slikom.

Predrag Kon: Od sutra nova mera, povratnici iz inostranstva sami da se prijave u elektronski sistem

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante, rekao je za RTS epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon.

On je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da građani koji se vraćaju u zemlju imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu, jer ne bi bilo dobro da svi odmah pojure u kovid ambulante.

Istakao je da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi nedeljno i da nijedna inspekcija ni kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.

Кako je objasnio, prijave je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje i prilično je jednostavna, jer se ubacuju lični podaci.

Кaže da, čim se prijava izvrši preko tog sistema, osoba je rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitač čula ukusa i mirisa i ostale rspiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Кako je naveo, kada osoba dođe u ambulantu, tamo već postoje povratne informacije.
Od podataka koje je potrebno uneti tu su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke.

Кon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.

“Ja obično kažem, niko nije u konfliktu ni sa kim, nego je samo u sukobu sa zakonom”, poručio je Кon.

Šef SZO u Srbiji: Nema razloga da se škole zatvaraju…

Broj zaražene dece u školama u Srbiji nije zabrinjavajući, izjavio je šef kancelarije SZO u Srbiji Marjan Ivanuša.

On je dodao da treba iskoristiti dobru epidemiološku situaciju da deca idu u školu i druže se s vršnjacima.

“Mislim da u ovom trenutku u Srbiji nema razloga da se škole zatvaraju i da se deca izoluju, već suprotno, treba iskoristiti ovu dobru epidemiološku situaciju i omogućiti deci da pohađaju školu i da se druže sa svojim vršnjacima”, rekao je Ivanuša u izjavi za Tanjug koju je preneo RTS.

On je naveo da je preporuka SZO, ali i ostalih organizacija, kao što je Unicef, da deca idu u školu ukoliko to dozvoljava epidemiološka situacija.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je jutros da je trenutno u svim osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji zaraženo 52 učenika i oko 20 predavača.

“Imajući u vidu da imamo više od 850.000 učenika, možemo smatrati da su to sporadični slučajevi, ali to ne znači da ne treba da budemo zabrinuti, oprezni i da ne pratimo stanje na dnevnom nivou”, rekao je Ðerlek, a preneo B92.