(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: Novi podaci, nema govora o vanrednom stanju, nove mere samo ako dođe do pogoršanja…

0
Foto: Profimedia

Koronavirusom u Srbiji se za poslednja 24 časa zarazila još 81 osoba, a od posledica infekcije preminula je jedna.

Od poslednjeg preseka, testirano je 7.466 osoba.

Na respiratorima se nalazi 22 pacijenta.

Kon: Nema govora o vanrednom stanju

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da na sednicama vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, nijednom nije pomenuto ponovno uvođenje vanrednog stanja. 

Kon je za televiziju N1 rekao da lično ne razmatra opciju uvođenja vanrednog stanja već samo kako će se poštovati restriktivne mere. 

“Nećemo doći do toga ako poštujemo ove mere koje čak nismo ni potpuno istrošili”, kazao je Kon. 

On je naveo da “ukupno gledano” građani Srbije poštuju epidemiološke mere i da je “apsolutno” isključena mera karantina u kome su kako je rekao, potpuno zdravi ljudi za razliku od izolacije u koju idu bolesni. 

“Mi jesmo ipak disciplinovani. Suština je da pooštrimo kontrolu mera pa onda ne verujem da bismo ušli u situaciju za vanredno stanje”, kazao je Kon.

Ocenio je da vakcinaciju protiv gripa treba obaviti u što je moguće mirnoj epidemiološkoj situaciji, navodeći da potencijal virusa i te kako postoji što se kako je rekao, vidi u susednim zemljama. 

“Realno je nemoguće zaustaviti virus na granici ali sve što radimo, radimo da bismo ga što više usporili”, kazao je epidemiolog. 

Upitan da li će “obući beli mantil” u subotu, za kad je u Beogradu najavljen protest lekara nezadovoljnih navodnim progonom kolega koje su kritikovale rad Kriznog štaba i nadležno ministarstvo, Kon je rekao da bi to bilo neprimereno.

“Želim svima zdravlje i sve najbolje. Jako je važno da se što je moguće više solidarišemo”, kazao je Kon.

Ivanuša: Nove mere samo ako se pogorša situacija

Šef kancelarije Svetske zdavstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je Srbija po trenutnoj epidemiološkoj situaciji među najbojima u Evropi, da se “jako dobro drži” nakon “izrazitog” pogoršanja u julu i avgustu.

“Pokazuje se da se poštovanje osnovnih  i jednostavnih mera epidemija može staviti pod kontrolu”, rekao je Ivanuša za Radio televiziju Srbije.

On je, na pitanje da li treba uvoditi vanredno stanje, rekao da je trenutna situacija u Srbiji dobra i ne vidi razlog za uvođenje bilo kakvih dodatnih mera.

“Treba pratiti situaciju svakodnevno, ako se pogorša treba razmišljati o mogućim dodatnim merama”, rekao je Ivanuša.

Pominjući epidemološku situaciju u svetu i Evropi, on je rekao da se vidi da virus ne posustaje i da treba biti naročito oprezan u jesen, kada su građani više u zatvorenim prostorijama zbog čega je mogućnost zaražavanja veća.

Govoreći o vakcima, on je naveo da je desetak u trećoj, završnoj fazi, ali nijedna je nije završila.

“Prihvatićemo svaku vakcinu koja će proći sva klinička istraživanja, cilj je bezbedna i efikasna vakcina, rekao je Ivanuša.