(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: Manje zaraženih i više testiranih, više od 85 odsto iz Beograda, očekuje se ozbiljan broj inficiranih u naredne dve nedelje…

0
Foto: Profimedia

Srbija je u poslednja 24 sata registrovala 67 novozaraženih koronavirusom, dok su od posledica virusa preminule dve osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata.

U poslednja 24 sata, širom Srbije, na koronavirus je testirano 5.263 osoba.

Podsetimo, juče je testirano 2.906 testiranih osoba, a bilo je 102 nova slučaja virusa. Konov koeficijent – broj zaraženih u odnosu na broj testiranih – juče je iznosio čak 3,51 odsto. Epidemiološka situacija je mirna kada taj procenat iznosi 0,5 odsto ili manje. Preko 2,5 odsto zaraženih na broj testiranih ukazuje na nestabilnu epidemijsku situaciju.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se u naredne dve nedelje može očekivati ozbiljno povećanje i proširenje koronavirusa ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji.

Kon je gostujući na televiziji Pink naveo da je to prirodni tok virusa.

On je istakao i da se preporuka za nošenje maski na otvorenom ne poštuje i potsetio da se preporuke nikada ne daju bez ozbiljnih osnova.

“Ako ne shvatimo da je ovo situacija gde počinje da vri po čitavoj Evropi i da ulazimo u najgori period, približavamo se zimi kada dominiraju respiratorne bolesti, pa će tako biti i s kovidom, ako i tad ne razumemo da preporuke jesu značajne onda jesmo u problemu”, rekao je Kon.

On je naveo da se lek Remdesivir, koji se od danas u Srbiji koristi za lečenje obolelih od virusa korona, od samog početka Kovid-19, pominjao.

“Bio je tada u ispitivanju, sad je registrovan i može se koristiti”, rekao je Kon.

Kon je rekao da o efektima i lečenju neće pričati u medijima, na osnovu stavova domaćih infektologa, jer su reakcije ljude neočekivane i hoće po svaku cenu da stignu do leka.

“Neprekidno se usavršava složeni način lečenja koji se preporučuje”, rekao je Kon.

“Ekstremno retko nošenje maski za lice…”

Podsetimo, dr Kon je upozorio porukom preko Fejsbuka da nenošenje maske i ismevanje preporukama da maske treba nositi onemogućava sprečavanje novog talasa zaraze koronavirusom.

On je u objavio napisao da se ekstremno retko nose maske na otvorenom prostoru, iako je to jasna preporuka kako bi se smanjila cirkulacija i potencijal virusa.

On je istakao i da se preporuke ismevaju.

“A neki stručnjaci čak i ‘podučavaju’ da maske ne treba nositi. Kako onda sprečiti novi talas kovid-19? Da li baš sve mora biti obavezna mera?”, upitao je Kon.

Dr Tiodorović demantovao da je rekao kako će se škole zatvoriti ako broj novozaraženih bude veći od 500

Epidemilog dr Branislav Tiodorović negirao je danas da je beogradskim medijima rekao da će škole u Srbiji biti zatvorene ukoliko dnevno broj novoobolelih bude veći od 500, i dodao da “ne bi želeo da ikada dostignemo tu cifru”.

“U nekom trenutku ćemo možda reći da prelazimo na on-lajn sistem rada u školama, ali govoriti o konkretnim ciframa je vrlo problematično”, izjavio je Tiodorović na konferenciji za novinare niškog Štaba za vanredne situacije.

Dodao je da se uvek gleda kompletna situacija, ponašanje, rizici i porast broja obolelih.

Nije svejedno, rekao je Tiodorović, da li u jednom danu broj obolelih raste za pet ili 500.

“To je izuzetno važno za procenu, ali ne može se reći koji je broj presudan. Nisam to rekao, niti je to iko iz republičkog Kriznog štaba izneo koji će to broj da bude”, naglasio je Tiodorović.

On je kazao da će odluka o prelasku na samo on-lajn sistem nastave biti “stvar epidemiloške ocene i procene situacije”.

“Moramo da pratimo porast oboljevanja, jer to znači povećanje rizika, jer su deca sa svojim porodicama”, izjavio je Tiodorović.

Podsetimo, mediji su preneli da je dr Tiodorović najavio mogućnost zatvaranja škola i fakulteta u Srbiji ukoliko broj novozaraženih na dnevnom nivou bude veći od 500. 

“Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke. Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati. Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih”, navodno je naveo epidemiolog.

“Više od 85 odsto zaraženih iz Beograda”

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je 50 odsto zaraženih koronavirusom iz Beograda, ali da je i u svim velikim gradovima u regionu tako. Prema najnovijem preseku, a nakon nekoliko burnih korona dana, takozvani “Konov koeficijent” – broj zaraženih u odnosu a broj testiranih – opao je sa 3,5 odsto na “samo” 1,28 odsto. U poslednja 24 sata testirano je 5.263 osobe, a virus je potvrđen kod 67 osoba.

Međutim, prilično šokantno deluje raspodela zaraženih po gradovima, a praktično je celokupan broj novoinficiranih iz prestonice, prenosi Blic.

Naime, od 67 novozaraženih, čak 57 je iz prestonice, odnosno 85,1 odsto, a pozitivni nalazi na testovima zabeleženi su u Boru 4, Kruševcu 2…

Dr Predrag Kon je jutros najavio da ćemo danas verovatno imati ispod 100 novozaraženih, ali da je to “zbog toga što se subotom i nedeljom manje pacijenata javlja na testiranje”.

“Pravi brojevi će stići tek od utorka”, rekao je dr Kon i naveo da povećanje broja zaraženih zavisi od toga da li se sprovode ili ne sprovode preventivne mere koje se odnose na nošenje zaštitnih maksi, držanje distance i higijenu ruku.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je 50 odsto zaraženih koronavirusom iz Beograda, ali da je i u svim velikim gradovima u regionu tako, kao i da je tokom vikenda kontrolisano 246 ugostiteljskih objekata i zabeležen 41 prekršaj.

Ujedinjeni protiv kovida: Ne ugledajte se na političare koji ne poštuju mere, izbegavajte proslave…

 Udruženje građana “Ujedinjeni protiv kovida”, koje je nastalo iz istoimene Inicijative čiji su potpisnici više stotina lekara i medicinskih radnika, pozvalo je danas građane da se striktno pridržavaju mera za suzbijanje epidemije koronavirusa, upozoravajući da opasnost od KOVID-19 nije prošla.

“Ujedinjeni protiv kovida” naveli su da zdravstvenim radnicima “nisu potrebni aplauzi, lažna zahvalnost, niti priznanja političara”, već da im je potrebna pomoć građana tako što će poštovati mere pravilnog nošenja maski, čestog pranja ruku i držanja distance.

Oni su u saopštenju apelovali na građane da se “ne ugledaju na političare” koji ne poštuju mere i često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije.

“Oni se, ne samo u našoj zemlji već i u mnogim drugim sredinama u svetu, ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidimijske mere i ugrožavaju okolinu. Umesto da daju primer građanstvu kako se štiti od infekcije virusom oni često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije”, navodi se u saopštenju.

Lekari okupljeni u Ujedinjeni protiv kovida, koji je osnovan zbog njihovog neslaganja sa radom Republičkog kriznog štaba za suzbijanje epodemije, navode da je u prvom naletu epidemije zdravstveni sistem sačuvan samo zahvaljujući nesebičnom radu zdravstvenih radnika.

“Epidemija ovih razmera dodatno ugrožava i inače ograničene mogućnosti našeg zdravstvenog sistema. Otvoreno vam kažemo, isključivo zahvaljujući nesebičnom angažovanju hrabrosti i požrtvovanju zdravstvenih radnika uspeli smo dva puta da sačuvamo naš zdravstveni sistem od raspada uprkos svemu što se dešavalo.

Šarčević o mogućem zatvaranju škola: “Možemo ponovo onlajn, ali i da reagujemo samo tamo gde su žarišta…”

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa dr Branislav Tiodorović najavio je jutros mogućnost zatvaranja škola i fakulteta u Srbiji ukoliko broj novozaraženih na dnevnom nivou bude veći od 500, a drgui član Kriznog štaba dr Predrag Kon je istakao da se u naredne dve nedelje može očekivati ozbiljno proširenje koronavirusa širom Srbije. Postoji dilema da li je zemlja spremna na ponovno zatvaranje škola i fakulteta, odnosno, da li je takav scenario planiran u Ministarstvu prosvete.

“Za sada nema razloga da se zatvaraju škole i fakulteti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, Ministarstvo prosvete ima spremne sve opcije i u dogovoru sa Kriznim štabom ćemo preći na model nastave koji garantuje zdravstvenu bezbednost”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za Blic.

Epidemiološka situacija u školama i na fakultetima je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Ministar dodaje da, primera radi, među studentima koji su smešteni u domovima, a što Ministarstvo može da proprati, nema nijednog obolelog.

“Nadamo se da će tako i ostati na svim nivoima. Kontroliše se nošenje maski, poštovanje antiepidemioloških mera i mogu da kažem da su i profesori i đaci za pohvalu”, rekao je ministar.

Ukoliko se epidemiološka situacija promeni, ministar navodi da će nastava nastaviti da se odvija nesmetano.

“Recimo, to znači mogućnost da ne moramo zatvarati sve škole već u određenom regionu gde je situacija pogoršana”, poručio je Šarčević.

On je naveo primere koji govore koliko je pridržavanje antiepidemioloških mera značajno.

“Imali smo slučaj vozača za decu sa posebnim potrebama, za koga se utvrdilo da je pozitivan na COVID-19. Sva deca su negativna, jer je vozač nosio masku i pridržavao se mera. Dakle, sve mere koje je propisao Krizni štab deluju i na nama je da ih poštujemo kako bi sačuvali sebe i druge”, istakao je ministar prosvete.

Dr Kon je naglasio da u slučaju visokog nivoa inporta virusa u školama treba zatvoriti školske ustanove, jer će nastati ozbiljni problemi i za obolevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

“Ono što nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja preventivnih mera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo”, rekao je dr Kon.

Ministar Šarčević je naglasio i da je maksimum kapaciteta u pogonu, ali i da je sistem spreman da svakog trenutka može da pređe i na onlajn.

“Celog leta smo radili kako bismo bili spremni na sve. Snimljena je nastava unapred. Uključen je RTS, regionalne televizije, dobili smo i od Unicefa još jedan portal. Imamo i nastavu za manjine, dnevno već stavljamo preko 200 časova za predmete srednjih stručnih škola”, rekao je Šarčević.

“Ono što je najbitnije je da deca neće biti uskraćena za nastavu”, dodao je on.

Trenutno, preko 50 odsto starijih osnovaca i srednjoškolaca imaju nastavu uživo svakodnevno.

“Međutim, ako odluka bude da se pređe na onlajn sada imamo i dodatne alate za nastavu i mogu slobodno da kažem da je u Srbiji sistem podignut na viši nivo i od mnogo bogatijih država. Radne liste nastavnika su već prilagođene i za uslove nastave uživo i onlajna”, rekao je ministar prosvete.

Kompanija ‘Jura’ žarište, Niš traži pomoć države

(Beta) – Po podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu, u kompaniji “Jura” je septembra i oktobra nađeno da je na koronavirus pozitivno 68 radnika, što je 60 odsto svih obolelih u tom gradu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je izneo da je Gradski štab za vanredne situacije danas zasedao upravo zbog stanja u toj kompaniji i najavio da će Grad Niš zatražiti pomoć državnih organa zbog sve većeg broja obolelih u “Juri”.

“O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe određena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad, i inspekcije, na prvom mestu inspekcija rada i sanitarna inspekcija”, izjavio je Tiodorović.

On je rekao da je niški Institut za javno zdravlje ponudio pomoć “Juri” u suzbijanju epidemije.

“Uvid naših inspekcija i Instituta za javno zdravlje Niš je pokazao u ‘Juri’ nema sprovođenja svih mera. Zato ćemo tražiti pomoć Republike, o situaciji tamo mora da se izjasne određeni državni organi, tamo radi 2.500 ljudi”, rekao je Tiodorović novinarima.

Epidemilog Instituta za javno zdravlje, Mirko Ilić, izneo je da se koronavirus pojavio i u fabrici “Jura Šin Von”, gde je od kraja septembra do sada registrovano osmoro obolelih.

“U septembru smo na području Nišavskog i Topličkog okruga imali ukupno 135 novoobolelih od KOVID-19, a u prvih devet dana oktobra registrovano je 66 novoobolelih. U Nišu smo mali u septembru 45 obolelelih i u oktobru 23”, izneo je Ilić.

On je istakao da je mirna epidemiloška situacija u školama na području Nišavskog i Topličkog okruga. “Od početka školske godine na području dva okruga imali smo samo četiri obolela učenika u osnovnim i tri obolela učenika u srednjim školama”, rekao je Ilić.

Po njegovim rečima, stabilna je situacija i u staračkim domovima i drugim ustanovama socijalne zaštite, tako da su, kako je rekao, od sredine septembra do sada odjavljene epidemije u svim domovima.

Direktor niškog Doma zdravlja, Milorad Jerkan, rekao je da se u KOVID-ambulanti te ustanove dnevno pregleda 250 do 300 pacijenata, od čega jedna petina radi prvog pregleda.

On je izjavio da se PCR testom koronavirus dnevno potvrdi kod dva do pet pacijenata. Skoro 60 odsto pozitivnih ima 30 do 40 godina, 20 odsto između 17 i 25 godina, a svega je dva odsto pacijenata starije od 65 godina.