(INFOGRAFIKA) Korona u Srbiji: Ko je odgovoran za netačne podatke, 48.000 građana pod zdravstvenim nadzorom…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata, koronavirus u Srbiji otkriven je kod 72 osobe, a preminulih nije bilo.

Od poslednjeg preseka, testirano je 6.561 osoba.

Na respiratorima se sada nalazi 21 pacijent.

48.000 građana pod zdravstvenim nadzorom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom, posle povratka iz epidemiološki rizičnih zemalja, nalazi 48.000 građana i da je to “situacija sa kojom se do sada nikada nismo suočili”.

Kon je za televiziju Pink rekao da se polako približavamo situaciji da će vakcina protiv koronavirusa u nekim manjim količinama biti dostupna, a da će poslednju reč  tome koja će biti korišćena, dati Agencija za kontrolu lekova.

On je naveo da još ne može da se kaže koja će vakcina, od onih koje su u završnoj fazi ispitivanja, biti dostupna u Srbiji, ali da se prema najavama računa da će sve tri vakcine koje se najčešće spominju biti dostupne.

“Nije za očekivati da će biti odjednom, od početka sledeće godine ća prve količine eventualno da stignu”, rekao je Kon.

On je ukazao da je važno da su za sada obezbeđene dovoljne količine vakcine protiv gripa, zato što oba virusa obaraju imunitet i de je potrebno izbeći njihov istovremeni uticaj.

Na pitanje da li može da dođe do mutacije koronavirusa, kao što pišu neki svetski mediji, zbog čega upotreba maski više ne bi sprečavala njegovo širenje, Kon je rekao da “mutacija ne može da se dogodi ali mogu da se pojave neki drugi virusi sa većom sposobnošću”.

Kon prebacio odgovornost za netačne podatke na informatičare

Dan posle izjave Predraga Kona da je do juna bilo trostruko više umrlih od koronavirusa nego što je to zvanično objavljeno, ne prestaju da se priča na tu temu. Posle reakcije ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ponovo se oglasio i Kon koji je informatičare označio kao glavne odgovorne za propuste u zvaničnoj statistici COVID-19.

Kon je danas na TV N1 rekao da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, da nije ništa sakriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke.

“Ja o tome pričam od sredine septembra. To nije od juče. Na četiri televizije sam pričao o tome, saopštavao višak smrtnosti i sve ono što sam juče rekao, sam već govorio”, naveo je Kon i ponovio da to nije nikakva nova vest.

Prema njegovim rečima, sve ono što je Krizni štab imao, javno je i saopštavao, iz dana u dan.

“Ono što smo dobijali, dobijali smo od informatičkog sistema. Kada neko govori i kaže: ‘To nije istina’, ja moram da mu kažem da nije istina to što on govori. Informatički sistem koji je sve te stvari povezivao nije nikada postojao u zemlji. Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti, a posle toga, dva meseca kasnije, stizale su potvrde od smrti koje su deo jednog obrasca, ‘DEM 2’, koji je vezan i za matičara, i za mogućnost sahranjivanja. Prema tome to su najpouzdaniji podaci”, istakao je Kon.

“Ja odgovornost prebacujem na informatičare koji su nam davali podatke koji nisu bili potpuno tačni. Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću, da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina”, poručio je on.

Prema njegovim rečima, onog momenta kada je stavljena sumnja na podatke, a to je bilo u junu mesecu, “jasno je bilo da informatički sistem ozbiljno zakazuje, i na to je upozoreno”.

“Čak je i premijerka rekla da taj sistem nije potpuno ispravan i da ima niz grešaka”, istakao je Kon.

Govoreći o tekstu BIRN-a u kome je navedeno da postoji problem sa podacima, i o naknadnim izjavama premijerke Brnabić da smo među najboljim zemljama sa procentom zaraženih i stopom smrtnosti, on naglašava da “jesmo bili najbolji”, kao i “da će se to videti”.

Za svoja odsustva sa konferencija za štampu Kriznog štaba kaže da je to bilo zbog toga što se “oslonio na podatke Gradskog štaba za javno zdravlje”, kao i da je “uporno upoređivao podatke koje su dolazili iz informatičkog sistema”.

“Posle 3. avgusta, ti podaci su bili polako, ali sve više uklopljivi. Ja ne mogu ni danas da tvrdim za umrle, jer taj sistem traženja ne smatram dovoljno dobrim”, navodi on i dodaje da bi za detaljno pojašnjenje toga trebalo da budu upitani informatičari.

“Glavni odgovorni su oni koji su pravili informatički sistem, radili sa njim, i dostavljali nam podatke”, kazao je on.

“Istina je da je na osnovu mortalitetne statistike bilo trostruko umrlih više u Beogradu, nego što je uopšte prijavljeno. To znači da sami lekari nisu prijavljivali da je smrt od kovida”, zaključio je on.

Ministar zdrvalja Zlatibor Lončar izjavio je ranije danas da “ne postoji nijedna stvar koja je prijavljena, za koju smo znali, a da nije objavljena”.

“Kon je lepo obrazložio da tu ima nečega što nije ušlo u sistem, nečega što nije prijavljeno ili bilo šta, ali smo razjasnili da ne postoji nijedna stvar koja je prijavljena, za koju smo znali, a da nije objavljena”, rekao je Lončar, koji je optužio jednu novinarku da joj je “žao zbog toga što Srbija ima jedan od najboljih rezultata”, a koja ga je pitala da prokomentariše Konovu izjavu.

“Ipak, postoji dodatna analiza, i ono što sam vam ja rekao – da li će neko i nekada uspeti da vam odgovorno tvrdi zbog čega je neko umro? Ne, neće, sad da vam kažem! Iz kog razloga? Jer jedino ko može da vam kaže razlog smrti, to je kada se uradi obdukcija, a nijednom od tih pacijenata nije urađena obdukcija”, rekao je ministar zdravlja.