(INFOGRAFIKA) Koroanvirus u Srbiji: Više od 4.500 zaraženih, bez sednice Kriznog štaba, dr Miloš Babić o benefitima vakcinacije…

0
Foto: Profimedia

Mere uvedene u cilju suzbijanja pandemije virusa korona ostaju na snazi do daljeg, imajući u vidu da danas neće biti održana sednica Kriznog štaba.

Kako je jutros izjavila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, sednica nije bila ni planirana.

“Nemamo danas sednicu Kriznog štaba, nije ni bila zakazana, niti je trebalo da bude danas”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na televiziji Hepi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je pre dva dana da bi Krizni štab mogao ponovo da zaseda u ponedeljak i da će on predložiti otvaranje svih ugostiteljskih objekata do 22 sata.

“Očekujem u ponedeljak Krizni štab. Predložiću da ugostitelji rade do 22 sata, jer je bolje da rade duže. Bolje da ljudi budu u ugostiteljskim objektima gde postoje mere i gde ih kontrolišu inspekcija i komunalna policija, nego da se okupljaju na kućnim žurkama”, objasnio je Vesić.

On je naveo da bi svi, uključujući i uslužne delatnosti, trebalo da rade.

“Srećan sam što u Beogradu sem ugostitelja i tržnih centara svi rade, jer je jedini put da izađemo iz krize masovna vakcinacija i striktno poštovanje mera” dodao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 14.079 osobe, od kojih je pozitivno 4.512.

Potvrđeno je da je preminula 41 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje je 252 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 32,04 odsto.

U Grčku na odmor sa bilo kojom vakcinom, otvaranje granica već sredinom aprila

Građani Srbije moći će da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom. To je danas dogovoreno na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teokarisa i ministarke trgovine i turizma Srbije Tatjane Matić.

Kada je reč o deci, Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, dok je za stariju od 10 godina potreban negativan test.

Nakon sastanka saopšteno je da će građani Srbije u Grčku moći već sredinom aprila, odnosno da očekuju otvaranje granica tada.

Takođe, građani Srbije moći će u tu zemlju da uđu i preko Makedonije i Bugarske.

Haris Teodoharis, grčki ministar turizma i Tatjana Matić, srpski ministar turizma, danas su potpisali Memorandum o sertifikacijI vakcinacije.

Vučić: “Vakcinišem se u ponedeljak ili utorak…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio na pitanje kada će se vakcinisati protiv koronavirusa.

“Rekao sam, kada pređemo broj od milion revakcinisanih, a očekujem da će to biti u ponedeljak ili utorak”, rekao je on, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, primetan je zastoj u broju novoobolelih u Beogradu, koji ima najveći broj vakcinisanih i revakcinisanih, dok broj obolelih u južnoj Srbiji raste. Zato će, kako je dodao, vakcinu primiti u nekom manjem mestu u kom će pozvati sve da se vakcinišu.

“U nedelji kada se budem vakcinisao, videćete vakcinisaćemo i 500.000 ljudi. Stalno pričaju da je antivakserski lobi velik, nije, morate da odete ljudima na noge, u selo, jer oni manje brinu o sebi, za razliku od ovih u gradu”, rekao je Vučić.

Čadež za RTS: Vakcinisano 8.500 privrednika iz regiona

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da je tokom proteklog vikenda vakcinisano 8.500 privrednika iz regiona.

Dodao je da će se danas i sutra u Srbiji vakcinisati još privrednika iz regiona. 

“Razgovaramo o budućim akcijama sa Vladom, polazimo od zajedničkog interesa, jedni bez drugih ne možemo da radimo”, napomenuo je predsednik PKS, a prenosi RTS.

Komunalna milicija za vikend obišla 900 objekata, zatvoreno pet

Nenad Lakić iz Komunalne milicije u Beogradu kaže da je tokom vikend kontrolisano više od 900 ugostiteljskih i privrednih subjekata, od kojih je pet zatvoreno jer su radili suprotno zakonu.

“U jednom slučaju izrekli smo kaznu od 300.000 dinara, plus 50.000 za pravno lice, u drugom slučaju 150.000 za preduzetnika, a u tri slučaja objekti su imali probleme sa dokumentacijom”, naveo je Lakić za RTS.

Kada milicajci izađu na teren, oni koji krše zakon odmah se kažnjavaju, nema opomene pošto je reč o prekršanoj radnji koja je učinjena.

Dodaje da je na Čukarici, po prijavi građana, razbijena korona žurka sa 100 ljudi.

“Na osnovu naloga dežurnog tužioca ušao je MUP u lokal i obezbedio da možemo da radimo, preko 80 naloga napisano za goste objekta”, napomenuo je Lakić.

Rekli su o koronavirusu

U ovom trenutku koronavirus se najbrže širi u Estoniji, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji, rekao je direktor Кancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je da u Srbiji pod hitno mora da se menja kontrola sprovođenja mera za suzbijanje koronavirusa.

“Možemo mi donositi kakve god hoćemo mere, ali ako nema dobre kontrole, onda nam to ništa ne vredi”, ukazao je Đerlek.

Preko 1.540.000 građana Srbije se do sada prijavilo preko portala E-uprave za vakcinaciju, rekao je direktor Кancelarije za E-Upravu Mihajlo Jovanović.