(INFOGRAFIKA) Kako je za manje od mesec dana eksplodirao “Konov koeficijent”: Procenat pozitivnih odavno je prešao “prag” od 5 odsto…

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

U Srbiji je u poslednja 24 sata otkriveno novih 1.384 slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je 9.450 osoba, pa je procenat pozitivnih, takozvani u odnosu na testirane, takozvani “Konov koeficijent”, danas najveći od početka epidemije, 14,64 odsto.

Na infografici ispod jasno se uočava skok procenta pozitivnosti od početka oktobra. Za manje od mesec dana, “Konov koeficijent” zabeležio je vrtoglavi rast.

Epidemiolog Predrag Kon objašnjavao je još tokom prvog talasa koronavirusa da se, kada procenat pozitivnosti skoči iznad 5 odsto, može reći da je epidemijska situacija u zemlji nepovoljna.

Istovremeno, tada se može razmišljati i o pooštravanju protivepidemijskih mera, čak i uvođenju restriktivnijih. Međutim, to sada ne dešava.

Procenat pozitivnosti je još 18. oktobra prešao “prag” od 5 odsto, a Krizni štab je, umesto novih mera, samo pooštrio kontrolu postojećih i, kako kažu, dovoljnih mera za sprečavanje daljeg širenja virusa. Reč je o nošenju maski, distanci, zabrani okupljanja više od 30 osoba.

Iako se očekivalo da će juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, saopštiti neke nove mere, a s obzirom na to da već nekoliko dana unazad broj novozaraženih prelazi 1.000, to se nije dogodilo.

Nema novih mera, ali će biti oštro sankcionisani svi oni koji ih krše, rekao je Vučić.

O uvođenju vanrednog stanja i restriktivnim merama koje ga prate, poput policijskog časa, nema reči, bar zasad. Takva mogućnost postoji samo ako dođemo do “ivice ambisa” što bi, prema rečima predsednika Vučića, značilo preopterećenje zdravstvenog sistema, odnosno popunjenost svih kapaciteta u bolnicama širom Srbije. Takvo stanje moramo da izbegnemo, da bismo sačuvali ekonomiju, rekao je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. Imali ovaj covek obraza i da se dobrovoljno POVUCE i ne obmanjuje narod po zadatku.Uostalom to i jeste rezultat njegovog rada jer MU SE PROFESOR POVUKAO NECE DA GA PONOVO BESPLATNO UCI!

Comments are closed.