(INFOGRAFIKA) Beograd prestigao Vranje po broju novozaraženih, ali ima svega 9 novih slučajeva: “Epidemija se stišava, pacijenti imaju blage kliničke slike…”

1
Foto: Profimedia

U Srbiji je danas registrovano novih 34 slučaja zaraze koronavirusom od testiranih 3.427 osoba.

Hospitalizovan je 621 pacijent, a na respiratorima je 11.

Najveći broj zaraženih danas je zabeležen u Beogradu, svega 9 novih slučajeva. Prestonicu sledi Vranje, prethodno okarakterisano kao žarište epidemije, u kome je danas 7 novozaraženih. U Smederevu, gde se prethodnih dana zaraza proširila u radnim kolektivima, danas je zebeleženo 6 novih slučajeva COVID-19.

U Doljevcu, Bačkoj Topoli, Smederevskoj Palanci, Bujanovcu, Surdulici, Užicu i Merošini zabeležen je samo po jedan novi slučaj zaraze.

Epidemija se stišava

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se na koronavirus testira manji broj građana nego do sada, jer je manje onih koji imaju indikacije za testiranje.

Kisić Tepavčević je za Radio-televiziju Srbije ocenila da je to pokazatelj da se epidemija stišava.

“Smanjenje procenta pozitivnosti je jedan od značajnih pokazatelja u fazi kada smo još uvek imali vanredno stanje i kada smo gledali kako polako se smanjuje procenat pozitivnih. U ovom momentu i neki drugi pokazatelji su mnogo značajniji”, navela je ona.

Prema njenim rečima, dve trećine zaraženih nema simptome tog virusa.

Kolektivi rizična mesta za prenos zaraze

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su svi kolektivi rizična mesta za prenos zaraze.

On je naveo da dve trećine otkrivenih zaraženih u radnim kolektivima u mestima okarakterisanim za žarišta epidemije, poput Vranja, Leskovca, Zaječara i Smedereva, nemaju nikakve tegobe.

“Treba poštovati mere, ako ne može da se drži distanca u kolektivu, onda nošenje maski, a da li je to obavezno ili ne, to zavisi od firme”, rekao je Kon.

Smederevo, Leskovac, Vranje, Zaječar

Epidemija koronavirusa u Srbiji se smiruje, a situacija u Vranju, Leskovcu, Smederevu i Zaječaru, gde se pojavio veći broj zaraženih, sada je pod kontrolom. Svi pacijenti pozitivni na virus u ta četiri grada su sa blažom kliničkom slikom i nemaju komplikacije.

“To su džepovi koji se pojavljuju i koji su očekivani na mestima gde se ne vodi dovoljno računa. Država je obavila svoj deo posla, onda smo ušli u fazu gde je odgovornost na svima nama. Tamo gde nisu poštovane mere došlo je do pojave većeg broja pozitivnih”, rekao je novinarima u Beogradu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je naveo da još nema opuštanja i da je neophodno da se poštuju mere fizičke distance, nošenja maski u zatvorenom prostoru i pranja ruku.

Kakvo je stanje u bolnicama?

Pojedine bolnice već su izašle iz kovid sistema, kao što je Institut za ortopediju “Banjica” i nova zgrada KC Niš. Prazne se Opšta bolnica u Pančevu i KBC Zvezdara i one su sledeće bolnice koje izlaze iz kovid sistema i vraćaju se uobičajenom radu.

Najteži pacijenti iz kovid bolnica koje se prazne zbrinjavaju se u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

“Broj pacijenata koji su kod nas hospitalizovani će se povećavati, ne zato što je ukupno veći broj inficiranih nego zato što se pojedinačne kovid bolnice gase, a mi preuzimamo najteže bolesnike kojima je potrebna dalja nega i dalje zbrinjavanje”, rekao je direktor Klinike za infektivne bolesti Goran Stevanović.

Naglasio je da su prethodnih dana preuzimali teže bolesnike iz kovid bolnice Pančevo, a da danas preuzimaju pacijente iz KBC Zvezdara.

Stevanović je dodao da je sve manje ambulantnih pregleda zbog koronavirusa, ali da se povećava broj bolesnika koji imaju temperaturu i neku drugu simptomatologiju koji nemaju mnogo veze sa kovidom, ali se upućuju u Kliniku za infektivne bolesti.

Srbija, kako je rekao, ulazi u završnu fazu epidemije, ali je istakao da još nije gotovo.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Како је и предвидео Проф. Др. Исак Бен-Израел. Вирус ће се угасити сам од себе, ма шта ви у том смислу предузимали, у року од око 70 дана. Јер каже Др. Бен-Израел, заразе су доминантно само-ограничавајуће и у већини случајева нестају у року од 70 дана, са или без икаквих мера. Као председавајући Националног савета за истраживање и развој утврдио је да његова анализа показује да COVID-19 зараза нагло пада 40 дана од периода достигнутог максимума.

Comments are closed.