Infektolog: Ako “kolektivni imunitet” postigne 60, 70 odsto populacije, virus nema gde da se propagira…

0
Foto: Profimedia

Jedan od najiskusnijih srpskih infektologa prof. dr Milorad Pavlović izjavio je za N1 da se novi koronavirus razlikuje od svih dosad poznatih, “iako pripada korona grupi virusa koju smo poznavali i koja je bila sinonim lakih infekcija”.

“Ali onda je došla nova grupa vriusa, beta koronavirus koji su bili zastrašujuće najavljeni dolaskom SARS-a i MERS-a. Kad je reč o SARS-u, bilo je dosta umrlih, ali se epidemija merama koje su preduzete smirila pa je taj virus iščezao iz cirkulacije”, podseća Pavlović.

Dodaje da je koronavirus srodnik SARS-a, ali ističe da se donekle razlikuje u genetskoj građi. Podseća da su postojale i sumnje da je veštački napravljen.

“Ja u teorije zavere ne verujem mnogo, iako ništa ne isključujem, smatram da je priroda najbolji laboratorijski činovnik i da je možda, u odbrani od svega onoga što smo mi njoj učinili, mogla da napravi kreaciju ovakvoga tipa”, navodi Pavlović.

Pavlović naglašava da je virus “podao u epidemiološkom smislu zato što su nosioci epidemijskog potencijala najlakše bolesti, a stradaju najteže bolesti”. Dodaje da je “njegova slaba tačka likvidna ovojnica kojom se izlaže za dezinfekciju”.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Pavlović je objasnio da je to “imunitet mase”.

“U kojoj je najveći broj ljudi prirodno zaražen i preživeo je bolest i predstavlja dalju branu od virusa ili je imunizovan pa ima imunološke potencijale da spreči dalje prenošenje virusa. Ako takvo stanje postigne 60, 70 odsto populacije, virus nema gde da se propagira”, rekao je on, ističući da je posledica toga “veliki broj teško obolelih u istom trenutku”.

Pavlović kaže da dijabetičari i gojazni teže podnose koronavirus u odnosu na ostale, ali dodaje da su mu podložne i druge grupe –  hipertoničari, kardiovaskularni bolesnici, astmatičari itd.

Odgovarajući na pitanje o lekovima, Pavlović kaže da je hlorokin doživeo transformaciju i pokazao svoje opravdanje u određenim indikacijama i određenoj grupi ljudi.

“Pre svega kod ozbiljnih zapaljenja pluća i tu se daje po šemi koja je utvrđena i mora da ga daje lekar”, naglašava on.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus