Indija ograničila izvoz lekova zbog koronavirusa, među njima i paracetamol

0
Foto: Profimedia

Indija, glavni svetski dobavljač generičkih lekova, ograničila je u utorak izvoz 26 farmaceutskih sastojaka i lekova, uključujući paracetamol, a sve zbog poremećenog lanca nabavke zbog epidemije koronavirusa, piše BBC.

Indijski proizvođači lekova nabavljaju skoro 70 odsto aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) u Kini, žarištu epidemije. Stručnjaci u tom sektoru procenjuju da će se verovatno suočiti s nestašicom ako epidemija potraje.

“Ograničavamo izvoz određenih API-ja i lekova koji se na njima baziraju. Odluka stupa na snagu odmah i vredi do daljeg”, rekao je generalni direktor za spoljnu trgovinu, ne precizirajući razmere ograničenja.

Zabrana obuhvata 26 sastojaka i lekova koji se na njima baziraju. Oni ukupno čine 10 odsto indijskog izvoza lekova i sastojaka.

„U sledećih nekoliko meseci moguća je nestašica nekih od navedenih molekula, čak i ako ne uvedemo zabranu. Ako koronavirus ne bude suzbijen, ona će biti akutna”, naglasio je Dineš Dua, čelnik Veća za promociju izvoza farmaceutskih proizvoda, tela u sastavu indijskog ministarstva trgovine.

Vlada je danas objavila da je koronavirus utvrđen kod šest osoba koje su bile u kontaktu s pacijentom zaraženim u Nju Delhiju. Ljudi su u karantinu, a uzorci su poslati na potvrdu Nacionalnom institutu za virusologiju.