Incko: “Poništite odlikovanja Karadžiću, Krajišniku i Plavšićevoj”; RS: “Došli ste zbog mira, a unosite nemir…”

1
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će rukovodstvo parlamenta RS i šefovi poslaničkih klubova izjasniti o ultimatumu Visokog predstavnika u BiH da entitetski parlament do kraja aprila poništi odlikovanja dodeljenja bivšim visokim zvaničnicima osuđenim za ratne zločine.

“Navedene povelje dodelio je Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine, kao ad hok telo, koje su činili svi dosadašnji predsednici Skupštine, rukovodstvo njenog devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva” naveo je Čubrilović u saopštenju za javnost.

Šef poslaničkog kluba vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić ocenio je da Incko “nema pravo da celom srpskom narodu i republičkim institucijama nameće kolektivnu odgovornost za dešavanja tokom proteklog rata”.

“Incko je čovek koji je ovde došao da sprovodi mir, a intenzivno i svakim danom unosi nemir među građane BiH. Јa ne znam da li je to njegov zadatak, ali je jasno i ovim činom je to dokazao”, rekao je Žunić.

Predsednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je Incko “do sada spavao i sada se probudio”.

On je rekao da skupština neće da prihvati Inckov zahtev.

“Neko će tome aplaudirati, neko neće”, rekao je Šarović.

On je dodao da su Inckove poruke slične onima koje je pre par dana srpskom narodu uputio lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, za koje se nikada nije izvinio.

Predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da se Visoki predstavnik “setio da nešto uradi posle četiri godine”.

“To je pokušaj opravdanja njegova boravka u ovoj zemlji”, rekao je Borenović.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da nije prvi put da Incko “nastoji da predstavi Srbe kao odgovorne za sve loše iz prethodnog rata”.

“Nečuveno, uvredljivo i neoprostivo. To je zaslužilo ne samo osudu, nego apsolutni i za vek vekova prekid bilo kakvog odnosa, zabranu da kroči na tlo Republike Srpske”, rekao je on.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je od Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od tri meseca poništi povelje koje je Narodna skupštine RS dodelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Incko je naveo da se to odnosi na Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine u BiH.

1 KOMENTAR

  1. Očigledno je da je dotični visoki predstavnik, pristrasan. Nažalost nije usamljen. Kompletan SDS sa Bakirom radi protivno Srba i Hrvata i nikome ništa. Ne bi bilo rata da su se tada dogovorili. Bosna ne pripada samo muslimanima. Obzirom na sve Republika Srpska može samo ići ka većoj autonomiji.

Comments are closed.