“Imunitet krda ćemo imati kad bude vakcinisano do 90 odsto građana”, kaže dr Fauči

0
Foto: Profimedia

Postizanje imuniteta krda protiv korona virusa zahtevaće da bude vakcinisano između 70 i 90 odsto građana, ocenio je vodeći američki virusolog Entoni Fauči.

U intervjuu za Njujork tajms, on je priznao da je vremenom povećao procene o procentu stanovništva koje treba da bude vakcinisano kako bi se ostvario imunitet krda, nakon što je ranije govorio da je dovoljno da taj procenat iznosi 60 do 70 odsto, prenosi Rojters.

“Kada su istraživanja javnog mnjenja pokazivala da bi samo oko polovina Amerikanaca primila vakcinu, govorio sam da bi za ostvarivanje imuniteta krda bilo potrebno da se vakciniše 70 do 75 odsto građana. Međutim, kada su nova istraživanja pokazala da 60 odsto ili više primilo vakcinu, pomislio sam, ovo mogu malo da pomerim, pa sam otišao na 80, 85 odsto”, navodi Fauči, prenose mediji.

Što je bolest infektivnija, to je potrebnija veća stopa vakcinacije kako bi se dostigao prag imuniteta krda, rekao je Fauči.

Podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je od 14. decembra vakcinu primilo preko milion građana, odnosno oko 0,3 odsto stanovništva.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500