“Imovina SPC je već oduzeta. Zakon kaže “je državna”, a ne da će biti državna”: Nikola Selaković o crnogorskom zakonu o veroispovesti

1
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je sinoć da je imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je, kako se tvrdi, dovedena u pitanje spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, već oduzeta i da predstavlja samo sredstvo za ostvarenje drugog cilja.

“Nesporno je da se tim zakonom zadire u teren svojinskih prava i to kroz tri prelazne i završne odredbe. Tim zakonom, imovina SPC je već oduzeta jer se članovi usvojenog zakona završavaju na ‘državna je svojina’, a ne ‘biće (državna svojina)’ ili ‘utvrdiće se'”, rekao je Selaković.

Upitao je kako je moguće da Crna Gora imovinu SPC oduzima nakon 100 godine neometanog korišćenja, a da u obzir ne uzima sticanje prava svojine održajem.

“Politički projekat je prošle jeseni obnarodovan kada je predsednik Crne Gore Milo Đukanović kao prioritetni cilj izneo formiranje pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja ne bi bila SPC. Nikome se ne spori pravo na nacionalni i verski identitet, ali mi želimo da se Srbima ne osporava pravo na njihovu crkvu, nacionalnu pripadnost i zastupljenost u institucijama Crne Gore”, rekao je Selaković.

Poslanik iz kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je u istoj emisiji da je pogrešno što se govori samo o Srbima, koji čine 28 odsto stanovinštva Crne Gore, i naveo da su tamošnji protesti širi od toga.

“Ovde je reč o SPC, nju poštuje većina stanovnika Crne Gore, bez obzira kako se izjašnjavaju. To je ono što je iznenadilo i zateklo Đukanovića i njegove navijače”, rekao je on.

Vukadinović je kritikovao stav Beograda o zbivanjima u Crnoj Gori i rekao da je bilo pokušaja da se iz tih događaja “izgura” Mitropolija crnogorsko-primorska koja je na čelu protesta i litija, a da se na njeno mesto ubace lokalni srpski političari koje podržava Srbija.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, obrazlažući svoju odluku da potpiše “Apel 88”, čiji potpisnici staju iza tvrdnje da Beograd pokušava da destabilizuje Crnu Goru, rekao je da je to učinio jer mu je stalo da Srbi u Crnoj Gori “ne podele sudbinu” Srba iz Hrvatske ili s Kosova.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Imovinu SPC niko neće oduzeti. Takav pokušaj bi izazvao sukobe širokih razmera u Crnoj Gori, a sigurno i mnogobrojne žrtve. Crna Gora je mala država i ne bi to izdržala. Pametnija varijanta bi bila uklanjanje Mila Đukanovića sa vlasti zajedno sa svim njegovim kriminalcima u državnom aparatu. Za takav scenario u Crnoj Gori sada postoji kritična masa i treba to iskoristiti.

Comments are closed.