Imate problem s pripremanjem ispita? Pišite rukom, bolje se pamti

1
Foto: Profimedia

Studenti koji su svoje beleške pisali rukom bolje su razumeli smisao lekcije od onih koji su svoje beleške kucali na kompjuteru, pokazalo je istraživanje naučnika sa Prinstona i iz LA. Pokazalo se i da su takve osobe otvorenije za razumevanje novih ideja, prenosi 24sata.hr.

Istraživači sa Prinstona i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu sproveli su nekoliko studija da bi utvrdili razlike između studenata koji su kucali svoje beleške i onih koji su ih pisali rukom. Studenti koji su učestvovali u studiji beležili su predavanja na laptopu i na papiru. Posle pola sata morali su da odgovaraju na pitanja iz predavanja, i onda opet nedelju dana kasnije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Psychological Science” i bili su prilično zanimljivi. Autori studije kažu da su se prethodna istraživanja fokusirala na to koliko kompjuter razbija koncentraciju pri radu, dok su u ovom istraživanju kompjuteri korišćeni samo za pravljenje beležaka, i tu se pisanje rukom pokazalo kao korisnije.

To ne znači da kucanje nema svojih prednosti. Oni koji kucaju, imaju mnogo veći kapacitet za pravljenje beležaka i mogu da zabeleže značajno više reči u odnosu na pisanje rukom, pa su ponekad mogli da prekucaju i celo predavanje, od reči do reči.

Iako su oni koji su kucali uspeli da zabeleže veći deo predavanja u odnosu na one koji su pisali rukom, to ne znači da su i zapamtili više. To se pokazalo u testovima koje su učesnici rešavali, pa su tako u testu koji je usledio 30 minuta posle predavanja, svi imali iste rezultate kod pitanja koja su se ticala osnovnih činjenica u predavanju, dok su kod nešto apstraktnijih pitanja bili slabiji oni koji su kucali. Zaključak je da vam detaljno pisanje beležaka može pomoći u kratkoročnom pamćenju činjenica, ali pomera fokus s glavnih tačaka lekcije. Studenti koji su pisali rukom morali su brzo da obrade lekciju i prepišu je na način da je posle razumeju, što im je dalo prednost u dugoročnom pamćenju novih pojmova.

U testu koji su učesnici istraživanja rešavali nedelju dana kasnije, rezultati su bili slični kao i posle prvog testa. Oni koji su pisali rukom i dalje su razumeli smisao lekcije, a pokazalo se i da su otvoreniji prema razumevanju novih ideja, što je pokazalo da vas pisanje rukom zaista može učiniti inteligentnijim, prenosi Reader’s Digest.

1 KOMENTAR

  1. re: Pišite rukom, bolje se pamti

    Ima smisla, jer, kada nekom čak amputiraju šaku ruka pamti šaku kao da je još ima, slično kao što SNS pamti rejting sa prethpodnih izbora.

Comments are closed.