“Imamo 2.000 rezervoara virusa, zato su ove mere dobre i hvale ih kineski stručnjaci”: Direktorka Instituta Batut o saradnji sa gostima iz Kine

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je tokom vanrednog obraćanja javnosti da će izveštaj u 18 časova biti objavljen večeras, ali od sutra će se izveštavati jedanput dnevno od 15 časova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, već nakon konferencije biće nastavljena saradnja sa stručnjacima iz Kine, te da će oni ostati od sedam do 14 dana u Srbiji, ali da mogu i da dođu ponovo ako bude potrebe.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

“Čuli smo priče kako izgleda kada se na dnevnom nivou susreću sa par hiljada zaraženih. Kada su videli pregled naše situacije i da u većini naših slučajeva se tačno može utvrditi ko se od koga zarazio, videli su da radimo dobro”, kazala je ona.

Ona je dodala da je stvarni broj zaraženih od pet do 10 puta veći i upozorila da smo mi ti koji moramo da sprečimo prenošenje virusa koji ne može da opstane ako nije u ljudskom organizmu.

“Mi mu pružamo sredinu za osptanak i razmnožavanje. Ideja je da se tu ciklus zaustavi. Imamo 188 potvrđenih i verovatno oko 2.000 rezervoara zaraze”, obajsnila je ona širenje virusa.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus