“Imali smo mlade koji su loše završavali. Uđu na dve noge, za dva dana budu na respiratoru, nismo znali šta se dešava”: Direktorka Klinike za pulmologiju o lečenju pacijenata

0
Profimedia

Direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Violeta Mihajlović Vučinić izjavila je za RTS da je COVID-19 jedno sistemsko obolenje – ono napada sve organe i to je infektivno po svojoj prirodi.

“Veoma je agresivan, imali smo slučajeve mladih koji su loše zvršavali, nismo znali šta se dešava, oni uđu na nogama i za dva dana budu na respiratoru”, ukazala je doktorka Vučinić.

Kaže da je ovo novo iskustvo i svi pokušavaju da pročitaju literaturu. “To je bolest koja je nepoznata jer kada dođe do tehaničke ventilacije drugačije se ponašaju pacijenti. Nekima dobro respirator napravi potporu, neki imaju rigidna pluća”, ukazala je ona.

“Druga grupa neće da istoleriše respirator – postoji teorija o supklasama virusa, buduća istraživanja genotipska unutar bolesnika nešto će da kažu, za to je potrebno vreme”, ukazuje Vučinić.

“Bavim se plućima duže od tri decenije, ovakve promene nisam videla, pacijenti postanu negativni, spremni su za otpust. To je otvoreno pitanje, moramo kontrolisati ljude koji su negativni a imaju perzistente promene”, rekla je Vučinićeva.

U Klinici za plućne bolesti ima 7 ljudi na respiratorima i 48 pozitivnih pacijenata, ukazala je ona.

Govoreći o tuberkulozi, kaže da je 1921. data prva vakcina i od tada imamo drugačiju predstavu o tuberkulozi. “Može se reći da je ovo tuberkoloza 21. veka”, zaključila je Vučinić. 

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus