“Imala sam 18 godina, mislila sam da će me ubiti ako progovorim”: Još jedna žena optužila Romana Polanskog za silovanje

1
Profimedia

Jedna francuska fotografkinja optužila je režisera Romana Polanskog da ju je silovao 1975, kada joj je bilo svega 18 godina, u svojoj kolibi u švajcarskim planinama.

Ona je tako postala još jedna žena koja je teško optužila Polanskog za seksualno zlostavljanje tinejdžerki.

Režiser, čiji novi film “J’Accuse” izlazi ove nedelje, odbacio je poslednje optužbe, naveo je njegov advokat, preneo je Njujork tajms.

Valentin Monije objavila je pismo u francuskom listu Parizjen. Navela je da ruši zid ćutanja debeo 44 godine, isprovocirana jednim od poslednjih intervjua koje je Polanski dao. U njemu je režiser govorio da je žrtva progona, baš kao i glavni lik njegovog novog filma, Albert Drajfus, jevrejski oficir koji je osuđen za izdaju iako nije bio kriv, a što je u Francuskoj simbol nepravde.

“Da li je kredibilno čuti nekoga da optužuje kada je žrtvi zabranjeno da govori o njemu?”, upitala se Monijeova.

Ona je navela da je otišla u njegovu kuću u Gštadu u zimu 1975. sa nekoliko prijatelja. Kada je grupa krenula na skijanje, Polanski joj je prišao i vulgarno joj predložio seks.

Odbila ga je, a iste večeri Polanski ju je pozvao u svoju sobu.

“Život me tada još nije naučio da budem sumnjičava”, kaže ona danas.

Kada je Monijeova stigla na gornji sprat, Polanski je izašao potpuno nag, udario ju je, pocepao joj odeću i silovao je.

“Bila sam šokirana”, ispričala je ona. “Imala sam 50 kilograma. On je imao 42 godine i bio u naponu snage.”

Seća se da se plašila da će umreti.

“Rekla sam sebi da je ovo Roman Polanski. Da ne bi dozvolio sebi rizik da ga otkriju, i da će me sigurno ubiti ako progovorim.”

Kasnije joj se, kazala je, kroz suze izvinio.

Advokat Romana Polanskog Erve Temim rekao je da ovaj slučaj 45 godina nije bio prijavljen sudu i kazao da u ničemu nema ni zrna istine.

Režiser od 1978. godine živi u Francuskoj, gde se sklonio nakon što je u Americi pred sudom priznao da je imao seks sa trinaestogodišnjom devojčicom. Pre izricanja presude, on je pobegao iz SAD.

1 KOMENTAR

  1. Kad vec pisete ,trebalo bi da navedete prave cinjenice. Polanski je priznao, platio 1.5 miliona dolara odstete, odlezao kaznu koja mu je izrecena. Tada se americki sudija dosjetio da ga nije dovoljno kaznio I naredio mu da doddje da “dosluzi” jios 3.5 godina robije sto je on odbio. I zrtva je vec nekoliko puta izjavila da bi voljela da se taj slucaj vise nepominje I da je ostave na miru.

Comments are closed.