“Imajte poverenja u lekare, okružite se bliskim osobama, odaberite pouzdane izvore informacija”: Psiholozi vas savetuju kako da se spremite za treći talas

0
Ilustracija: Profimedia

Događaji ne mogu uvek da se predvide i kontrolišu, a toga smo verovatnije svesniji sada nego u uobičajenim okolnostima. Kada smo suočeni sa neizvesnošću i pretnjama, lako može da nam se desi da počnemo da katastrofiziramo, pišu profesori Aleksandar Baucal i Tanja Vukosavljević Gvozden u novom Nedeljniku.

U takvoj situaciji, navode Baucal i Vukosavljević Gvozden u analizi “Priprema za treći talas pandemije: Kako ostati normalan uprkos okolnostima?”, očekujemo da se ostvari najgori scenario i potcenjujemo svoje sposobnosti da se, sami ili uz podršku bliskih osoba, izborimo sa problemima. Sve to pojačava naše strahove koji predstavljaju prirodni odgovor na pretnju ili opasnost.

Da bismo se sa tim izborili, potrebno je, najpre, razlikovati značenje izraza “moguće je” od izraza “verovatno je” i realistično proceniti verovatnoću katastrofičnog scenarija (npr. “Moguće je da ću izgubiti posao, ali koliko je verovatno da se to zaista desi?”). Nakon toga možemo da utvrdimo koje unutrašnje i spoljašnje resurse možemo upotrebiti da bismo izašli na kraj sa katastrofičnim scenariom ukoliko se on ipak ostvari (npr. “Koje sve mogućnosti imam na raspolaganju ako bih ipak ostao bez posla?”).

Neki od naših najznačajnijih resursa jesu drugi ljudi, tako da je važno da se okružimo bliskim osobama od kojih možemo da dobijemo – i kojima, takođe, možemo da pružimo – emocionalnu podršku u stresnim periodima.

Osim toga potrebno je da imamo poverenja u lekare i drugo medicinsko osoblje koji rade najbolje što mogu i uspešno rešavaju najveći broj zdravstvenih problema.

Takođe je dobro da imamo poverenje da će se velika većina drugih ljudi ponašati odgovorno prema sebi i drugima.

Konačno, treba da odaberemo pouzdane izvore informacija, ali i da ograničimo sebi vreme koje provodimo čitajući vesti (npr. do 30 minuta dnevno).

Parafrazirajući poznatu poslovicu koja kaže: “Ne možemo sprečiti ptice da lete oko naše glave, ali ih možemo sprečiti da sviju gnezdo u našoj kosi”, možemo da zaključimo sledeće – iako je u stresnim situacijama prirodno da strahujemo od nepovoljnih ishoda, ipak možemo da kontrolišemo stepen u kojem se to dešava i način na koji se nosimo sa pretnjama.

Ceo tekst profesora Aleksandra Baucala i Tanje Vukosavljević Gvozden objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. oktobra

Svi čitaoci dobijaju dva poklona: knjigu o Draganu Nikoliću i Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje pronađite na nstore.rs