“Ima zaraženih putnika povratnika i iz Egipta, Turske…”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Od juče u 18 časova na snazi je posebna mera zdravstvenog nadzora nad građanima Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

Kako su objasnili epidemiolozi iz Kriznog štaba, cilj nove mere nije kažnjavanje, već kontrola prenošenja virusa, s obzirom na to da je u zemljama okruženju, poput Crne Gore i Hrvatske, gde su građani Srbije letovali, pogoršana epidemiološka situacija.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević navela je za RTS da su i pre stupanja na snagu zdravstvenog nadzora, među povratnicima registrovani prvi slučajevi zaraženih.

Istakla je da je u jednom beogradskom domu zdravlja od devetoro pozitivnih, troje došlo iz Crne Gore.

Inače, tokom jučerašnjeg dana zabeležen je pojačan saobraćaj i veći broj ulazaka iz Crne Gore, a kako se pretpostavlja, građani su požurili sa letovanja kako bi izbegli zdravstveni nadzor.

Darija Kisić Tepavčević je rekla i da pozitivnih putnika povratnika ima i iz Hrvatske, Egipta, Turske.

Svi građani Srbije koji se vraćaju u zemlju iz inostranstva biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom i pri dolasku u zemlju će na granici dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Najpre, građani bi trebalo da pri povratku u zemlju urade test samoprocene na COVID-19 koji je dostupan na adresi e-zdravlje.gov.rs/landing/.

Kako se ističe, popunjavanje tog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid ambulantu.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19.

Oni koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

1 KOMENTAR

  1. Testovi? Kako to da sam bio pozitivan na testu a posle tri nedelje utvrdjeno da nemam anti tela? Objasnite! Ako mozete! Sta je falsifikovano, PCR test illi test krvi? Ili su mozda, jos gore, testovi nepouzdani?
    Zasto jednostavno ne priznate da ni vi ne znate sta je u stvari COVID-19?

Comments are closed.