Ima jedna “dobra” stvar kod koronavirusa: Veliko smanjenje zagađenja u Kini, saopštila NASA

0
Ilustracija: Beta - AP Photo/Patrick Ngugi

Dramatično smanjenje zagađenja zabeleženo je na satelitskim snimcima Kine, što je delimično rezultat usporavanja ekonomije zbog koronavirusa, saopštila je američka svemirska agencija Nasa, prenose mediji.

Kako navode, Nasa je objavila mape na kojima se vidi pad nivoa azot-dioksida, prenosi BBC.

„Naučnici Nase su naveli da je smanjenje nivoa azot-dioksida, gasa koji emituju motorna vozila i industrijska postrojenja, najizraženije u blizini centra epidemije grada Vuhana, ali je vidljiv u celoj Kini“.

Nasa je uporedila podatke iz prva dva meseca prošle godine sa istim periodom ove godine, navodi Bi-Bi-Si.

Pad aero zagađenja, ističe Nasa, podudara se sa redukovanim saobraćajem i poslovnim aktivnostima nakon što je više miliona ljudi stavljeno u karantin.

„Ovo je prvi put da vidim ovako dramatičan pad zagađenja na velikom prostoru zbog jednog posebnog razloga“, rekla je Fei Lin, istraživač kvaliteta vazduha pri Nasi, a prenosi portal Srna.

Kako ističu, Fei Lin je podsetila da je sličan pad azot-dioksida zabeležen tokom ekonomske recesije 2008. godine, ali je smanjenje bilo postepeno. Snimci su usledili nakon rekordnog pada aktivnosti kineskih fabrika koje su prestale sa radom zbog širenja virusa korona.

Azot-dioksid, zagađivač vazduha, je crveno smeđi toksični gas i ima karakteristični oštar miris. Milioni tona ove kiseline proizvedu se svake godine.