Ima i onih koji veruju da će koronu pobediti do kraja marta: “Toliko smo vakcina nabavili…”

0
Profimedia

(Beta) – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će Izrael biti prva zemlja u svetu koja će vakcinisati protiv Kovid-19 sve svoje građane starije od 16 godina i to do kraja marta.

Hvaleći “ogroman prodor” u pregovorima sa Fajzerom Netanjahu je rekao da je taj farmaceutski gigant pristao da pošalje milione dodatnih doza u Izrael i da će avion sa prvom novom isporukom sleteti na međunarodni aerodrom kraj Tel Aviva u nedelju.

On je rekao da će Izrael biti “zemlja primer” kompaniji Fajzer, pružajući statističke podatke o efikasnosti vakcina i tako pomoći u formulaciji “globalne strategije” da se pobedi pandemija.

Premijer Izraela je objavio kampanju vakcinacije ” Povratak životu” nekoliko sati pre nego što su u četvrtak u ponoć stupile na snagu strožije dvonedeljene restrikcije u celoj zemlji koje su uvedene jer je broj dnevnih infekcija porastao na više od 8.000, a vakcinacija je usporena ove nedelje zbog nedostatka doza, navode izraelski mediji.

Netanjahu ocenjuje da će zahvaljući  masovnoj vakcinaciji Izraelci moći da slave jevrejski praznik Pashu 27. marta u širem krugu porodice.

Izrael je za sada u svetskom vrhu u kampanji imunizacije po glavi stanovnika i od 20. decembra je prvu dozu vakcine primilo 1,7  od 9,3 miliona stanovnika.

U međuvremenu na osnovu trećih restrikcija širom zemlje uveliko se ograničava ulazak stranaca u Izrael i svako ko doputuje moraće odmah da se testira na koronavirus i da bude u samoizolaciji dve nedelje.

U Izrael su u četvrtak stiglo i oko 100.00 doza vakcina Moderne iz Nemačke, dovoljno za vakcinaciju 50.000 ljudi.

U toj zemlje je trenutno više od 65.500 aktivnih slučajeva Kovida -19, a 3.565 ljudi je preminulo.

Jutros je saopšteno da je otkriveno skoro 9.000 novozaraženih. Od početka pandemije inficirano je više od 470.000 ljudi.