“Ilija i Đura nisu plod mašte”: Istorija gluposti špijuna, ili zašto treba ukinuti tajne službe

0
Screenshot

Na Badnji dan je, simbolički, oboren orao iz američkog grba. To je bio ozbiljan šamar i svim obaveštajnim službama i snagama bezbednosti. Američke službe koje po celom svetu organizuju prevrate i zavere, nisu sprečile napad belih gubitnika na simbol svoje zemlje. Otprilike u isto vreme, u Srbijici je izbila afera oko prisluškivanja predsednika. U oba slučaja deo odgovornosti nose naši i američki Čvorovići.

Decenijama smo verovali da su Ilija i Đura, samozvani balkanski špijuni i orlovi koji padaju sa drveća samo plod srpske mašte Dušana Kovačevića. Kada pogledamo istoriju obaveštajnih službi širom sveta, možemo da padnemo u iskušenje da poverujemo kako je “G” u američkom žargonskom izrazu “G-men” za tajne agente, zapravo skraćenica za reč “glupaci”.

Filmovi i knjige su nas obmanuli bleštavilom Bonda i njemu sličnih. Takvi superjunaci znaju sve što se dešava u čatrljama Avganistana i redovno spasavaju svet. U stvarnosti, rezultati skoro svih tajnih službi se kreću u rasponu od neproverenih uspeha (pošto su, je l’, tajni), do najčešće tragičnih, a nekada i komičnih poraza. Nedavno preminuli Le Kare je dao mračnu sliku Smajlija i njegovih jednako sivih kolega. U knjizi “Panamski krojač” običan prevarant izaziva vojnu intervenciju uz pomoć potkupljivih agenata i diplomata.

(…)

Prisluškivanje predsednika je još jedna kap koja je prepunila čašu bruke. Sama ideja kako je opravdano da neke službe neovlašćeno sakupljaju podatke o bilo kome jeste seme zla. Prvo su u najnaprednijim postsocijalističkim državama, kao što su Slovenija, Češka, Poljska, pa posle i onim drugim, kao što Mađarska i Bugarska, skoro potpuno otvorene arhive službi bezbednosti. Te države se nisu zatresle. Samo su se mnogi razočarali u svoje prijatelje i porodicu kao doušnike. Pročitajte potresan roman Petera Esterhazija o njegovom ocu. Kao istoričar i kao građanin, molim: otvarajte “tajne” arhive, pre svega one koje sadrže izveštaje o uhođenju sopstvenih građana! Kažnjavajte nezakonito kopanje po tuđim životima!

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. januara

Svi čitaoci na poklon dobijaju drugu knjigu iz edicije “Fatalne Srpkinje”, o Mileni Pavlović Barili, kao i Njujork tajms na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs