Igramo za život u istom dresu

    0

    Poslednji večiti derbi Partizana i Crvene Zvezde označio je početak značajne misije prihvatanja donorstva i podizanja svesti o značaju transplantacija i među fudbalskim klubovima Super lige i njihovim navijačima.

    Baš kao i na derbiju, od sada na najmanje dve utakmice u svakom kolu Super lige, igrači oba tima koji odmeravaju snage, na teren izlaze u istim dresovima na kojima piše “I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju” . Na taj način porukuda u igri za život nema rivala, uz igrače Partizana i Zvezde, ove nedelje će preneti i igrači timova sa kojima se susreću, a to su Radnički iz Niša i šabačka Mačva.

    Poruka koja ljudima ukazuje da svako od nas svojom i odlukom svojih bližnjih, može da doprinese spasavanju života deo je kampanje Ministarstva zdravlja i Hemofarm fondacije kojom se ukazuje da u pogledu donorstva Srbija u ovom trenutku gubi. Na milion stanovnika Srbija ima samo tri donora, dok su Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Španija i mnogi drugi, daleko ispred nas. Zato u našoj zemlji svake godine na transplantaciju čeka oko 1000 ljudi. Mnogi od njih, tu mogućnost da im život i zahvaljujući našoj i odluci naših bližnjih bude spašen – ne dočekaju. Baš zato sportisti i ličnim primerom podstiču ljude na dobra i pametna dela, na humanost i donorstvo. To je i najbolja potvrda čuvene misli Nelsona Mandele da „sport ima moć da promeni svet“.