Igrališe za bogate: Palm Bič je mesto na kojem milijarder “masažu” plaća 79 dolara

PATRIŠA MACEI i KEN BELSON

0
Foto: Profimedia

U ovom ekskluzivnom delu grada u kojem ogromne ograde okružuju grandiozne vile, a sluga vam parkira automobil čak i u supermarketu, imućni stanovnici plaćaju ogromne svote novca da svoje živote zaštite od pogleda, iako žude za tim da budu viđeni na dobrotvornim događajima i gala večerima koje se od novembra do maja ovde održavaju gotovo svakodnevno, u vreme kad je “sezona”.

Manje doterana stvarnost je da je istorija ovog grada koji već više od jednog veka služi kao igralište za bogate puna priča o američkim aristokratama koji nisu uspeli da se drže dalje od lokalnih tabloida. Baroni sa Volstrita beže sa služavkama, slavni parovi vode skandalozne brakorazvodne parnice i, nimalo iznenađujuće, skupe eskort dame šetaju se po barovima i hotelima.

Poslednji skandal dospeo je u javnost nedavno kada je Robert K. Kraft, vlasnik šampiona Superboula Nju Ingland Patriotsa, optužen za dva prvostepena prekršaja zbog traženja prostitutke u salonu za masažu u gradiću Jupiter, na 30 minuta vožnje od Palm Biča. Policija je saopštila da je Kraft (77) dva puta uhvaćen na kameri kako plaća za seks sa ženom.

Kraft je porekao sve optužbe. Ali sam pomen da je poznati biznismen i filantrop mogao da traži društvo u sumnjivom salonu za masažu doveo je u nedoumicu brojne njegove sugrađane koji se pitaju zašto bi čovek težak 6,6 milijardi dolara rizikovao svoju reputaciju tako nesmotreno zbog masaže od 79 dolara. On nije bio jedini imućni biznismen optužen u ovom slučaju, a drugi muškarci imali su između 30 i 81 godinu.

“Prosto nikada ne čujete ništa tako nemoralno u Palm Biču”, kaže Ronald Kesler koji je pre 20 godina napisao knjigu o razvratu najimućnijih stanovnika ovog grada.

Tada se često moglo čuti da su kolgerle uhapšene u Palm Biču, kaže on. U doba tabloida, kamera na mobilnim telefonima i interneta stanovnici su, ili se tako makar čini, postali pažljiviji. A ipak, neki i dalje rizikuju.

“Ne možete reći ‘ono što se dogodi na Floridi, ostaje na Floridi’, jer nikada nije tako”, ističe Karl Hijasen koji naširoko piše o posrnućima Floriđana, i dodaje da su ga iznenadile vesti o hapšenju Roberta Krafta. “To je porodica filantropa, a sada je sezona dobrotvornih događaja u toku”, kaže on. “Ne očekujete da ih vidite u šoping centru.”

Većina slavnih ličnosti trudi se da bude diskretna koliko god je to moguće, kaže Džim Osem, policajac u penziji koji je deset godina proveo radeći kao obezbeđenje glumcu Bertu Rejnoldsu.

“Kada idu na javna mesta, ući će na zadnja vrata”, dodaje Osem. “Biće privatnih prostorija i niko neće znati ko je sve tu. To je tako.”

Bogati biznismeni koji u Palm Biču poseduju vile na obali i luksuzne apartmane dolaze ovamo da bi izbegli hladno vreme i visoke poreze. Iako živi u Bostonu i često putuje, Kraft je redovno u Palm Biču gde posećuje dobrotvorne događaje na kojima ispisuje pozamašne čekove i večera u “Mar-a-Lagu“, ekskluzivnom klubu u vlasništvu njegovog prijatelja, američkog predsednika Donalda Trampa.

Kraft je nedavno viđen u društvu Džona Bon Džovija koji je nastupao na dobrotvornom događaju teškom milione dolara, u Brejkersu, rizortu u Palm Biču gde Kraft odseda kada je u gradu.

Nije floridsko sunce ono što bogate privlači ovde, niti plaže: na Floridi nema poreza na prihode. To je namamilo one koji su stekli bogatstvo u svetu finansija; oni su pokupovali imanja i vile u ulici koju sada nazivaju “bankarskom ulicom”.

“Dolaze ovde zbog sunca, zabave i nižih poreza”, kaže Džoel Koen, vlasnik umetničke galerije u Palm Biču.

A na pitanje zašto bi imućni biznismen mogao da svaki čas odlazi u jeftini šoping mol na masažu još uvek niko uspeo da dokuči odgovor.

“To je ono što me potpuno šokira u vezi sa celom pričom”, kaže Osem. “Da Robert Kraft ode na takvo mesto, za 69 ili 79 dolara i ostavi joj napojnicu od 100 – ne mogu da shvatim”, kaže on. “Mislim, to je toliko glupo.”

© 2019 The New York Times