Igor Simić: Haradinajeva ostavka još nije zvanična, izbori u septembru

0
Foto Profimedia

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da ostavka kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja još nije zvanično predata i da predsednik Kosova Hašim Tači ima rok od deset dana da raspiše izbore koji onda treba da se održe u roku od 30 do 40 dana.

“Prva polovina septembra realan je rok za održavanje parlamentarnih izbora”, izjavio je Simić.

On je istakao da u Prištini nema nikoga ko želi da pokrene dijalog, da sve partije izbegavaju tu temu i da je neće ponuditi biračima.

Simić je, gostujući u Dnenviku RTS, rekao da hapšenja Srba predstavljaju pokušaj da se napravi veštački balans zbog toga što Specijalni sud poziva bivše pripadnike OVK, preneo je Danas.

Naveo je da je, što se tiče Srpske liste, Vlada u Prištini pala pre godinu dana, kada su počele serije poteza čiji je cilj bio zastrašivanje Srba.

Simić je ukazao da će, kako se budu približavali izbori, ta politika zastrašivanja dobiti još više na značaju jer albanski lideri, prema njegovim rečima, nemaju šta da ponude biračima, već samo mržnju prema Srbima.

Rekao je da Srpsku listu obavezuje odlučnost građana da opstanu na Kosov, kao i 95 odsto glasova koje je dobila na izborima u opštinama na severu. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Simić je rekao da je namera onih koji su izazvali izbore pre svega da iz toga politički profitiraju i da blokiraju dijalog.

Naveo je da sa srpske strane, predsednik Aleksandar Vučić pokušava da reši pitanje, ali da Priština izbegava mogućnost nastavka dijaloga.