Igor Jurić posetio roditelje otete devojčice: “Bili smo potpuno svesni opasnosti koja je okruživala decu, a dozvolili smo da se ovo dogodi”

1
Fotografija: Igor Pavićević

Igor Jurić, čija je ćerka Tijana oteta i ubijena, posetio je roditelje otete Monike Karimanović (12) u Suvom Dolu kod Niša.

Zamolio je pripadnike policije i Žandarmerije da ne odustanu od potrage, jer su ovo, kako je rekao, “ključni dani” u potrazi, a građane je pozvao da se udruže i pomognu da se dete nađe i vrati kući, prenosi N1.

“Ovo su ključni dani, a mediji mogu da odigraju veoma značajnu ulogu. Monikino pojavljivanje u javnosti ne sme da prestane, ne sme da jenjava. Verujem da je dete živo, ne sumnjam i verujem, kao i roditelji: vratiće se kući”, izjavio je Jurić.

On je rekao da je društvo u ovom slučaju napravilo ogromne propuste.

“Bili smo potpuno svesni opasnosti koja je okruživala decu u Nišu i okolini nakon izlaska Ninoslava Jovanovića (osumnjičenog za otmicu) iz zatvora, a dozvolili smo da se dogodi to što se dogodilo. Propust je i to što su roditelji saznali da je dete oteto tek kada se nije vratilo iz škole. Mislim i da je kasno objavljena fotografija osumnjičenog”, izjavio je Jurić.

Prema njegovim rečima, Jovanović je već mogao da bude uhapšen da je njegova fotografija ranije objavljena.

Jurić je kazao da će se u ponedeljak sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić i s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem da bi razgovarali o “uspostavljanju sistema za brzu potragu za nestalom decom”.

Fondacija Tijana Jurić je, rekao je on, inicirala usvajanje tog sistema i pisala Ani Brnabić i Ministarstvu pravde.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, Radomir Ilić rekao je da će formirati radnu grupu koja će o tome razgovarati i videti koje su zakonske izmene potrebne za uvođenje “sistema za brzu potragu”, ali “od oktobra, nažalost, tapkamo u mestu”, rekao je Jurić.

On je rekao da smatra da će otmica Monike Karimanović “sve promeniti” i da mu je duboko žao što “država stalno uči tek na svojim greškama”.

Potraga za Monikom Karimanović i otmičarem traje već osam dana, ali za sada bez uspeha. Policija i Žandarmerija pretražuju okolinu Knjaževca i sela Rgošte, Glogovac, Podvis i Orešac.

1 KOMENTAR

  1. Zato mi se svidja pravilo u Njemackoj po kome roditelji moraju nazvati skolu i obavjestiti da dijete nece doci u skolu, ako ne obavijeste skolu, skola obavjestava policiju, i policija dolazi na adresu djeteta.

Comments are closed.