Idi, idi nesanice: Zbog koga sve nećemo spavati kada za nekoliko dana ponovo počne NBA

NBA se u godini za nama više "guglao" u Srbiji nego reprezentacija u fudbalu. Možda i zato što nikada nismo imali toliko igrača sa ozbiljnim ugovorima i ulogama u NBA timovima. Nedeljnik pred početak nove sezone predstavlja svakog od njih i njihove (potencijalne) domete

0
Foto: Profimedia

Sećate li se Predraga Savovića? Samo najstrastveniji NBA statističari će se setiti ovog momka koji je posle grejanja klupe u Partizanu odlučio da sa 22 godine upiše koledž u SAD i sa stečenom diplomom obezbedi sebi jedan „ugovorčić“ u NBA za Denver 2002. godine – a to ga eto danas čini jednim od razloga što utisak da nikada više naših igrača nije bilo u najjačoj ligi više pripada kategoriji „umetničkog dojma“ nego statističkom faktu. On je tada bio sedmi naš igrač u NBA, baš koliko je naših igrača u jednom trenutku u ovoj predsezoni imalo ugovore sa NBA klubovima. Drugi razlog se zove Mile Ilić, koji je neuspešnu NBA avanturu imao 2006. godine, i on je u jednom momentu bio naš osmi igrač u NBA.

Daleko smo od rekorda, ali i dalje ostaje taj umetnički dojam – da nikada nismo imali toliko igrača sa ozbiljnim ugovorima i ulogama u NBA timovima.

Situacija u kojoj se našao Marko Gudurić, međutim, pokazala je koliko može da bude neizvestan NBA život.

Tek, 22. decembra startuje nova – pandemijom skraćena NBA sezona, koja će možda kao prethodna biti najtraženiji pojam na srpskom Guglu. Da, NBA se više „guglao“ u Srbiji nego reprezentacija u fudbalu.

NIKOLA JOKIĆ

Priče o njemu više nemaju veze s njim

Svaka priča o našim igračima u NBA ligi prosto mora da počne od Nikole Jokića, iako je priča o njemu danas više priča o onima oko njega. Jokić je postao konstanta NBA lige, najbolji centar – koji samo ako se Entoni Dejvis čak i kao samodeklarisana četvorka silom prebaci na peticu eventualno može izostaviti iz prve petorke lige – najbolji visoki dodavač u istoriji, samo je pitanje da li će biti u mogućnosti da osvoji NBA titulu. On je dostigao vrh i to ne zavisi više od njega, već od toga kako se popuni tim oko njega. Upravo je Entoni Dejvis prelaskom u LA pokazao da i Lebron Džejms, ako je sam, ne vodi tim u plej-of, a ako pored sebe ima Ol-star igrača, onda osvaja titulu.

Denver Nagetsi ove sezone, prvi put od kada ih vodi Majkl Meloun, pa i prvi put od kada je tu Jokić, imaju čak sedmoricu novih igrača. I to uglavnom epizodista. Pojačanje koje menadžment Nagetsa očekuje treba da dođe iznutra. Da Džamal Marej  igre iz prošlogodišnjeg plej-ofa preseli u ovu sezonu i dostigne Ol-star nivo, i da Majkl Porter Junior pokaže da je, kako to kažu, „legitimna NBA zvezda“.

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Pitanje od 18 miliona dolara

Bogdanoviću je ovo verovatno ključna godina u NBA karijeri. U inače slabašnom „prelaznom roku“ nametnuo se kao jedna od najvećih zvezda – ostaće misterija ko je i zašto zaista prerano pustio u etar planove Milvokija da ga dovede i zadovolji svoju prvu zvezdu Janisa Adetokumba. Etiketa igrača od kog zavise šampionske ambicije jedne franšize nije mala stvar, pogotovo imajući u vidu da je prošlu sezonu počeo kao šesti igrač ekipe koja je daleko od plej-ofa. Bogdan bi u Milvokiju bio četvrti igrač, vrlo moguće i rezervista, a u Atlanti će biti drugi igrač.

MARKO GUDURIĆ

Sudbino, sestro…

Dok je nastajao ovaj tekst, objavljen u novom broju Nedeljnika, nije bilo informacija kakva je sudbina Marka Gudurića. U međuvremenu je završio saradnju sa Memfisom i vratio su u Istanbul gde će nositi dres Fenerbahčea.

Zbog Marka se, dakle, nećemo buditi u cik zore jer će svoje utakmice igrati predveče.

ALEN SMAILAGIĆ

Sudbino, brate…

Koliko je samo bio težak put od Treće srpske do NBA lige za Alena Smailagića. Ako je Jokić „Džoker“, a Smailagić „Smajli“, reklo bi se da košarkaši grade imidž Srba kao baš zanimljivih ljudi. Momak iz Borče je omiljen u Golden Stejtu. Ne nailazi Smajli van svoje ekipe na previše optimizma. Džon Holinger iz „Atletika“ predstavio ga je rečenicom: „Ima samo 20 godina, a igra kao da je nekoliko godina mlađi.“ Njegov ugovor je na četiri godine što nije mala stvar. Ali je još samo ova zagarantovana, a to može da bude veliki problem. Ipak, biti projekat NBA dinastije, ma kakav, nije mala stvar. Nimalo.

ALEKSEJ POKUŠEVSKI

Pre bi se reklo da je Dirk…

Na Tviteru je neko napisao da je Aleksej Pokuševski ono što je menadžment Golden Stejta mislio da je Smailagić. Bio je najveća misterija ovogodišnjeg drafta. Sa samo 18 godina bio je najmlađi. Govorili su da može da bude novi Dirk Novicki. Govorili su da može da bude novi Darko Miličić. Kao 17. pika ga je uzela Oklahoma, ekipa u „rebildingu“ u kojoj bi mogao da dobije minutažu. Na prvoj pripremnoj utakmici protiv San Antonija dao je 14 poena. Pre bi se reklo da je Dirk… 

NEMANJA BJELICA

Poslednji Srbin u Sakramentu

Nemanja Bjelica je odgovor na pitanje ko će sada da bude Srbin u Sakramentu. Posle odlaska Vlada Divca, Peđe Stojakovića, prethodno Igora Kokoškova, pa potom i Bogdana Bogdanovića – „srpski Kingsi“ će ostati srpski tek toliko koliko Nemanja Bjelica bude ostao u timu. NBA insajderi ne isključuju mogućnost da tokom sezone bude trejdovan.

BOBAN MARJANOVIĆ

Vreme je za narodnjake

I Boban Marjanović ulazi u poslednju (drugu) godinu ugovora sa Dalas Maveriksima koji će sve u budućnosti podrediti Luki Dončiću. Na društvenim mrežama možemo samo da naslutimo koliko je Dončiću zabavno u Bobijevom društvu – a na slučaju Janisa i Bogdana smo videli koliko je sreća najboljeg igrača važna menadžmentu ambicioznih timova – pa ne bi čudilo kada bi ga Maveriksi zadržali još koju godinu samo da Luki pravi atmosferu, pa makar to bilo i puštanje srpskih narodnjaka sa telefona (što Luki očigledno prija).