I Užice je postalo žariste korone: Za četiri dana inficirane 84 osobe

0
Foto: Profimedia

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u poslednja 24 časa u Užicu je registrovano još pet osoba pozitivnih na koronavirus, tako da je u ovom trenutku ukupan broj obolelih 84, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

On je agenciji Beta rekao da je u prethodna tri dana bilo 79 zaraženih, a od početka epidemije ukupno 167. Preminule su dve osobe.

Petković je rekao da je u užičkoj bolnici smešteno 38 pacijenata sa simptomima COVID-19.

“Četri pacijenta imaju težu kliničku sliku i priključeni su na respirator”, rekao je on.

Petković je naveo da se u užičkoj kovid ambulanti svakodnevno obavi testiranje 20-50 građana.

“Veliki je pritisak na kovid ambulantu, jer poslednjih dana postoji blaga panika kod sugrađana i dosta njih traži da bude testirano. Sad su znatno duži redovi ispred kovid ambulante i duže se čeka na rezultate nego što je bilo pre eskalacije ovog drugog pika prvog talasa epidemije”, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je od koronavirusa obolelo i desetak medicinskih radnika, ali da u bolnici sve funkcioniše normalno i da ne oskudevaju u zaštitnoj opremi i aparatima.

Petković je rekao da je gradski Krizni štab danas doneo odluku o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu.

Gradonačelnik je pojasnio da će maske morati svi da nose na radnom mestu i da će to kontrolisati komunalna inspekcija.

Petković je dodao da je Krizni štab zabranio održavanje svih proslava, svečanosti i zabavnih manifestacija. Ograničen je i rad ugostiteljskih objekata do 22 časa.

“U ugostiteljskim objektima moraće da se obezbedi distanca između ljudi od najmanje dva metra i to će biti strogo kontrolisano”, rekao je Petković.

(Beta)