“I republikanci mogu biti zaraženi”: Tramp promenio odnos prema pandemiji nakon saznanja da su njegovi birači nezadovoljni odgovorom na pandemiju

0
Foto: Profimedia

Američki mediji su prošle nedelje objavili “novi ton” ili odnos predsednika SAD u odgovoru na pandemiju koronavirusa, koji je usledio tek nakon što su ga savetnici upozorili da su “našu ljudi u republikanskim državama sve češće zaraženi”, piše portal Salon, pozivajući se na izveštaj Vašington posta.

Nakon više nedelja, čak i meseci, tokom kojih je pokušavao da umanji značaj epidemije koronaviursa u SAD, Tramp je na jednom od brifinga o epidemiološkoj situaciji zemlje priznao da će se zdravstvena kriza “verovatno pogoršati pre nego što dođe do poboljšanja”, pozivajući američke građane da nose zaštitne maske, iako je ranije više puta odbijao da nosi masku za lice u javnosti, osim u jednoj prilici.

Do ove promen je došlo nakon što su ankete pokazale da je i deo Trampovih pristalica ogorčen zbog njegovog – naširoko kritikovanog – pristupa u borbi protiv COVID-19. Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, u SAD je od početka pandemije virusom inficirano više od 4,2 miliona ljudi, a preminulo više od 147.000.

“Trampovi gafovi o koronavirusu zbunili su i neke od njegovih odanijih saveznika, koji su se zapitali zašto Tramp barem nije imitirao komandovanje nad krizom ili izrazio saosećanje sa milionima Amerikanaca koje je pandemija pogodila”, prenosi Salon pisanje Vašington posta.

Izvori bliski Trampu su, prema pisanju Salona, rekli da je “nesposobnost predsednika da se u potpunosti pozabavi krizom posledica njegove – gotovo – patolške nespremnosti da prizna grešku, kao i pozitivnog fidbeka i prterano optimističnih podataka od savetnika iz Foks njuza, te njegovih pogrešnih stavova o virusu”.

Tramp je prethodne nedelje ponovo sazvao brifinge o koronavirusu, a Bela kuća je pokrenula novu radnu grupu, predvođenu dr Deborom Birks i višim savetnikom Džaredom Kušnerom.

Neke od ključnih država u kojima republikanci imaju podršku, poput Mičigena, Minesote ili Viskonsina, mogle bi uskoro postati nova žarišta virusa, što je uspaničilo Trampove savetnike.

Bivši zamenik šefa Saveta za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji Ben Rodes smatra da je Tramp načinio niz grešaka koje su “pogoršale njegove šanse za reizbor”.

“Ironija je u tome što bi on, da je nastupio sa minimalnom kompetentnošću i samo izgovorio reči koje pozivaju na nacionalno jedinstvo, sada bio u prilično jakoj pozicijii, u trenutku kada se ekonomija i radna mesta ponovo otvaraju”, rekao je Rodes.

Sagovornici Vašington posta kažu da “Tramp kao da nije shvatao veličinu pandemije, preokupiran sopstvenim problemima i prikazujući sebe kao najveću žrtvu krize”.

Portparolka Bele kuće je osporila tekst Vašington posta, tvrdeći da je Tramp pandemiju rešio “rano i odlučno”.

“Predsednik je vodio istorijski odgovor na pandemiju širom SAD, što je rezultiralo nabavkom 100.000 respiratora, zatim dopremanjem najsevremenije zaštitne opreme za lekare, masovnim testiranjem…”, rekla je portparolka Bele kuće.

Ipak, Trampovi kritičari smatraju da je do “promene tona” u Trampovom ophođenju prema pandemiji došlo prekasno.

Entoni Skaramuči, koji je kratko služio kao Trampov direktor za komunikaciju u Beloj kući, kaže da “njegov odgovor na krizu nije drugačiji od njegovih biznis promašaja”.

“Njegov način rada je da dodatno ojača svoju poziciju i nikada ne prizna da nije u pravu”, rekao je Skaramuči.

“Trampova 50-godišnja karijera se zasniva na njegovoj tvrdoglavosti. Bilo da je u pitanju Plaza, Atlantik ili Istern erlajns – što su sve bili poslovni neuspesi – nikada neće reći da je pogrešio”, dodao je Skaramuči.

Bivši zamenik šefa Saveta za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji Ben Rodes kaže da je Tramp “na početku pandemije uništio svoje predsedništvo i da od toga još uvek ne može da se oporavi”.

“Odluke koje je tada donosio osigurale su beskrajne cikluse novih žarišta i ekonomskih kriza u SAD, samo zato što nije predstavljneo srednjeročno ili dugoročno rešenje krize”, zaključio je Rodes.