„I pre i posle Donalda Barak“: Bajden nominovao veterane Obamine administracije za visoke pozicije u Stejt dipartmentu

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Izabrani američki predsednik Džozef Bajden danas je za visoke pozicije u Stejt dipartmentu predložio više karijernih diplomata i veterana administracije predsednika Baraka Obame.

Bajden je time nagovestio želju za povratkom tradicionalnijoj spoljnoj politici SAD posle četiri godine neizvesnosti i nepredvidivosti pod odlazećim predsednikom Donaldom Trampom koji se držao politike „Prvo Amerika“.

Nakon što je ranije objavio da će šef američke diplomatije biti Entoni Blinken, Bajden je danas za njegovu zamenicu nominovao Vendi Šerman, a za državnu podsekretarku za politička pitanja Viktoriju Nuland, što su druga i treća funkcija po važnosti u Stejt dipartmentu.

Šerman je imala ključnu ulogu u pregovarima o međunarodnom nuklearnom sporazumu velikih sila i Irana iz 2015. godine, a ranije je, između ostalog, bila koordinatorka u Stejt dipartmentu za politiku prema Severnoj Koreji.

Sada radi kao profesorka Univerziteta Harvard i kao savetnica u kompaniji „Olbrajt Stounbridž grup“.

Nuland je bila pomoćnica državnog sekretara za evropska pitanja i portparolka Stejt dipartmenta.

Svog dugogodišnjeg spoljnopolitičkog savetnika Brajana Mekiona, Bajden je nominovao za zamenika državnog sekretara za upravljanje.

Diplomatu Boni Dženkins predložio je za državnu podsekretarku za kontrolu naoružanja, a Uzru Zeju za državnu podsekretarku za demokratiju i ljudska prava.

Bajden je rekao da predloženi članovi tima Stejt dipartmenta „otelovljavaju njegovo čvrsto uverenje da je Amerika najjača kada radi sa svojim saveznicima“.

Dodao je da je uveren da će predloženi kandidati za funkcije „iskoristiti diplomatsko iskustvo i veštinu da obnove globalno i moralno liderstvo SAD“.

Od 11 diplomata koje je Bajden danas nominovao, pet ili nisu belci ili su pripadnici LGBT populacije. Svi su zagovornici multilateralizma.