I “najstarija profesija na svetu” u krizi zbog koronavirusa: “Mušterije više ne dolaze…”

0
Foto: Profimedia

Seks za novac dugo je bio glavni deo slobodnog noćnog života Berlina, ali zbog straha od novog koronavirusa i najstarija profesija na svetu trpi nagli pad.

Aurel Johanes Mark vlasnik je trosobnog bordela na periferiji Berlina.

U bordelu “Lankvicer 7”, nežna crvena svetlost, na zidu okačene vulgarne slike a na lavabou sredstva za dezinfekciju.

Mark kaže da je naredio osoblju da peškire i čaršave peru na visokim temperaturama i da češće otvaraju prozore kako bi provetrili prostorije.

Ipak, mušterije više ne dolaze.

“Tokom prošle nedelje nedelje poslovanje se smanjilo za 50 odsto” rekao je Mark i dodao da je ukupan noćni život u Berlinu utihnuo od pojave koronavirusa u tom gradu.

U Berlinu je do sada registrovano 332 slučaja COVID-19 a nekoliko desetina zaraženih su posetioci barova i klubova.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Suzan Blajler Vilp, bivša seksualna radnica i portparolka Udruženja pružalaca seksualnih usluga (BSD), rekla je da je virus izazvao strah i neizvesnost među 100.000 do 200.000 seksualnih radnika u Nemačkoj, gde je prostitucija u velikoj meri legalizovana skoro pre 20 godina.

“Postoje oni koji se trenutno u potpunosti povlače iz posla iz bezbednosnih razloga”, rekla je  Blajler Vilp za Asošijeted pres.

Ona je dodala da neki zahtevaju da se mušterije dezinfikuju, ali to je mera za koju medicinski stručnjaci tvrde da neće zaustaviti širenje virusa tokom bliskog fizičkog kontakta.

Za većinu ljudi virus izaziva samo blage ili umerene simptome, kao što su groznica i kašalj, ali za neke, posebno starije i hronične bolesnike, može izazvati teže komplikacije, uključujući upalu pluća.

Većina zaraženih oporavlja se od novog virusa.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, osobe sa blagim oblikom bolesti oporavljaju se za otprilike dve nedelje, dok onima sa težim oboljenjem može biti potrebno tri do šest nedelja.

Razlog za zabrinutost je što mnogi mlađi seksualni radnici možda nisu previše zabrinuti zbog infekcije, dok su neki klijenti stariji od 50 godina podložniji komplikacijama.

Problem je i što bi bilo veoma teško utvrditi lanac infekcije, što vlasti pokušavaju da urade kada se slučaj potvrdi, jer se u tom poslu u komunikaciji uglavnom koriste pseudonimi, rekla je Blajler Vilp.

Drugi problem je što je prostitucija finansijski nesigurna, za razliku od redovnih zaposlenih, većina seksualnih radnika neće imati koristi od paketa kredita koje nemačka vlada stavlja na raspolaganje kompanijama suočenim s gubicima zbog izbijanja koronavirusa.

“Seksualni radnici su obično samozaposleni, a ne zaposleni, što znači da sami snose sve rizike”, navela je Blajler Vilp.

Neke seksualne radnice možda će moći da se oslone na ušteđevinu, na nekoliko nedelja, ali ako kriza potraje duže biće sve teže, kaže bivša seksualna radnica. 

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?