I ministarka pravde o nesreći na Karaburmi: “Preispitati odgovornost sudije…”

0
Foto: Profimedia

Ministarka pravde Maja Popović navela je da će u skladu sa svojim nadležnostima inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak, koji nije odredio pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je stradao devetogodišnji dečak, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

„Povodom opravdanog uznemirenja građana koje se dogodilo zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, da osumnjičenom Lazaru Galiću ne odredi pritvor, zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u Ulici Marijane Gregoran na Karaburmi, u kojoj je nastradao dečak od devet godina i povređen dečak od četiri godine, u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao – napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora, pozdravljam odluku Vanraspravnog krivičnog veća“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Vanraspravno krivično veće Prvog osnovnog suda u Beogradu uvažilo je žalbu javnog tužioca Prvog OJT u Beogradu i preinačilo rešenje sudije za prethodni postupak i osumnjičenom Lazaru Galiću određen je pritvor do 30 dana.

„Kao ministru pravde dužnost mi je da se uzdržavam od komentarisanja sudskih odluka, međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, ističem da ću u skladu sa svojim nadležnostima, kako ministra pravde, tako i člana Visokog saveta sudstva, inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak. Obezbeđivanje pravne sigurnosti svih naših građana apsolutni je prioritet Ministarstva pravde“, dodaje se u saopštenju.

Dečak je u nedelju uveče s ocem i mlađim bratom od četiri godine prelazio ulicu na pešačkom prelazu, kad je na njih autom naleteo Lazar Galić (38), koji je potom pobegao s lica mesta.

Tužilaštvo je nakon saslušanja, na kom se Galić branio ćutanjem, tražilo pritvor do 30 dana, ali je on tada pušten na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta prebivališta.