“I danas sam obukao isti sako, iste pantalone, iste cipele, kao petog oktobra pre 20 godina…”

2
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Bivši premijer Srbije i doskorašnji predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je 5. oktobar 2000. godine bio “dan potvrde narodne izborne volje i da je tada Srbija ušla u jedno novo doba, koje nije trajalo dovoljno dugo i nije završeno onako kako je većina htela”.

“Ali i dalje to ostaje vreme koje je najsvetlije u istoriji ove države i ovog naroda. Meni je drago što sam bio jedan od učesnika, čak i jedan od organizatora toga što se desilo”, rekao je Živković novinarima ispred Doma Narodne skupštine, preneo je N1.

On je ocenio da je 5.oktobar veliki praznik, ali da je 24. septembar, dan pobede na izborima, još veći praznik. Istakao je da je danas obukao isti sako, iste pantalone i cipele kao 5. oktobra pre 20 godina i na taj način “želi da se seti tih vremena i pokaže zadovoljstvo što se to desilo, kao i nezadovoljstvo što se nije desilo ono što simbolički zovemo 6. oktobar”.

Predsednik frakcije Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da će se DS, kao stranka koja afirmiše demokratske vrednosti, suprotstaviti apsolutizmu tako što će komunicirati sa građanima i napraviti zajedničku platformu da ni prepoznaju politiku ove stranke “Tri tačke za Srbiju” kao svoju.

Istakavši da DS kreće od nule, Lečić je naveo da nam je potrebna pamet, koju imamo, kao i iskustvo, koje takođe imamo. “Treba nam mladost i energija, a to znači da ćemo zaštititi samo interese onih koji žele u ovoj zemlji da žive do kraja slobodno, da postoji i sloboda komunikacije, sloboda govora, sloboda razmišljanja, uopšte dijalog.To je naš glavni zadatak”, istakao je Lečić.

Na pitanje novinara šta nisu uradili i šta bi trebalo da urade, Lečić je odgovorio da nije stabilizovana demokratija, jer se jedan retro proces dešava ponovo.

“Imamo nit Miloševićevog nasleđa koje se promoviše i dan danas u politici. To je nacionalno-socijalno-konzervativni politički duh koji je na vlasti”, ocenio je Lečić.

On je rekao da je siguran da u nama postoji liberalno-demokratski potencijal, sa socijalnim predznakom, i da će on zahvaljujući političkoj artikulaciji rada DS i svih srodnih stranaka socijaldemokratije otvoriti potpuno nov rezon i doživeti pobedu na kraju.

2 KOMENTARA

  1. Ocigledno maksimalni domet Zivkovica je bio da obuce isto odelo i onda i sada. Pogresni ljudi u pogresno vreme na pogresnim mestima……Prokockali su istorisku sansu da oslobode Srbiju diktature zato sto su mislili debelim crevom a ne glavom.

  2. Prokockali ste sve, i zato krecete od 0, ali srecom verujem da ce vas presisati neki novi a vesa imena ce ostati u istorija the zasluzujete svako za sebe.

Comments are closed.