“I dalje ću biti ono što sam bio”: Edi Marfi spreman je za povratak

0
(François Duhamel/Netflix)

TORONTO – Usred scene na snimanju filma “Dolemite Is My Name”, Edi Marfi je improvizovao. U ulozi Rudija Reja Mura na sceni, odabrao je člana publike i upitao ga odakle dolazi. Čovek je takođe improvizovao: “Iz kuće tvoje mame!”

Marfi je, u skladu sa likom koji tumači, obasuo čoveka uvredama.

U intervjuu koji je dao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gde je film prošlog meseca premijerno prikazan, Edi Marfi (58) oduševljeno je opisivao scenu: “Bilo je potpuno stvarno”, rekao je.

Režiser filma Kreg Brer ispričao je da je posle snimanja ove scene pogledao članove ekipe i upitao: “Znate li šta smo upravo videli?”

Videli su nešto čega nije bilo više od tri decenije: Edija Marfija koji izvodi stendap. Marfi je godinama zadirkivao fanove pričama o povratku na scenu, ali se čini da je ovog puta stvarno to mislio. Potpisao je ugovor sa Netfliksom za novi specijal naredne godine, a zakazana je i turneja nastupa.

“Nisam želeo da se samo pojavim odnekle”, objasnio je Marfi. “Želeo sam da prvo snimim zabavan film koji će ljude podsetiti da su me voleli. Film je ispao toliko snažan da sam shvatio da je to pravi način da se vratim.”

Marfi je svojim nastupima “Delirious” i “Raw” osamdesetih u kožnim odelima postao najuticajniji stendap komičar svoje generacije. Njegovo dinamično prisustvo spaslo je “Saturday Night Live” od otkazivanja i pružilo emisiji rasnu osvešćenost koja joj je nedostajala u periodu kada su originalni članovi ekipe otišli. Takođe je postao jedna od najvećih filmskih zvezda posle niza blokbaster komedija (“48 Hrs.”, “Trading Places”, “Beverly Hills Cop”) koje su nastajale na njegovoj harizmi.

Ipak, ništa od toga ne može da do kraja uhvati srž njegovog uspeha. Teško je da komičar bude zabavan i seksi ili zabavan i simpatično nevin, ali je gotovo nemoguće da u isto vreme izvede ovaj trik. Niko nije ubijao kao Marfi osamdesetih. Kolika je on zvezda potpuno je jasno u “Dolemite”, ali on sada igra sa nekakvom nežnošću i ranjivošću zrelog čoveka.

“Mnogo sam mekši nego ranije”, priznaje.

(Daniel Dorsa for The New York Times)

Njegov novi film to na neki način i dokazuje. Marfi prilazi liku Mura na mnogo topliji način.

Dok je Marfi postao zvezda još u tinejdžerskom uzrastu, Mur je bio neuspeli komičar koji je uspeh morao da potraži izvan industrije, mada je on konačno došao kada je Mur bio u srednjim godinama. Dolemit je bio njegov alter ego, nekada nazivan kumom rep muzike i stručnjakom za kung-fu i poznat po maštovitim psovkama.

Njegovi filmovi prštali su od smehotresnih grešaka, a kada bi u njima zlikovca šutnuo, jedva da je uspevao da ponovo podigne nogu.

Marfi Mura posmatra kao satiričara stereotipnih junaka u filmovima poput “Superfly” i “Shaft” koji ne pokušava da bude kao oni.

“Često sam vodio razgovore sa komičarima koji mu se smeju i govore koliko je loš, kako i ne shvata koliko je loš. Ja uvek kažem: ‘Ne, ne, on zna da je ovo zabavno'”, kaže Marfi.

Kada je Marfi odlučio da se vrati stendapu, rešio je da se ponovo pozabavi i drugim aspektima svoje karijere.

“Nisam bio u SNL. Hajde da ispravimo to. Hajde da ponovo pravimo stendap. Tako će, kada se konačno samo zavalim na kauč, sve biti u redu”, kaže Marfi.

On dodaje da ga ne brinu kritike na račun njegove komedije, iako ga naročito kritikuju zbog šala o strahu da će dobiti AIDS ako poljubi homoseksualca i drugih homofobičnih primedaba; ranije je, ipak, upravo takve kritike navodio kao razlog što je prestao da se bavi stendapom. Takođe je govorio da je stendap prestao da bude zabavan, ali sada žali što je od njega odustao i kaže da ga, kada mu se bude vratio, više nikada neće napustiti.

“Prošao sam već kroz sve, tako da ovo nije strašno”, kaže u vezi sa kontroverznim šalama. Izvinio se zbog priča o AIDS-u i sada ih naziva glupim.

Marfi navodi da nikada nije prestao da stvara i da je poslednjih nekoliko godina sve ideje snimao na trake. Na njima sada ima materijala za 15 do 20 minuta, a misli da će mu za 90-minutni specijal biti potrebno još osam meseci. Očekujte i poneki štos o roditeljstvu od čoveka koji ima desetoro dece.

“Sada imam celoživotno iskustvo koje me inspiriše. Ranije sam ja bio centar svega, ono što ja radim, koliko sam zabavan i popularan, ali sada su u centru moja deca i sve se vrti oko njih”, objašnjava Marfi.

On i dalje ima samopouzdanje koje je, između ostalog, i važna tema filma “Dolemite”, a na pitanje da li se ono ikada poljulja kada pomisli na povratak na scenu, Marfi ističe da je jednako samouveren koliko je uvek bio.

“Još uvek sam Edi”, dodaje. “Način na koji posmatram stvari i stvaram slike rečima, još uvek sam taj tip. I dalje ću biti ono što sam bio.”

Piše DŽEJSON ZINOMAN

© 2019 The New York Times