“I da je zloupotrebio ovlašćenja…”: Kakvu odbranu su spremili Trampovi advokati

0
Beta/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Pravni tim predsednika SAD Donalda Trampa naveo je danas da on nije učinio “apsolutno ništa pogrešno”, pozivajući Senat da odbaci postupak opoziva koji su nazvali “lažnim” i “opasnim izvrtanjem Ustava”.

“To je karikiranje ustava”, napisali su advokati u objavljenom delu odbrane pred Senatom predsednika SAD, a koju pripremaju kao odgovor na optužbe demokrata.

U dokumentu se navodi da dva člana zakona o opozivu, o zloupotrebi ovlašćenja i opstrukciji Kongresa, ne predstavljaju prekršaje za opoziv. 

Tvrde da istraga, koja se fokusira na to da li je Tramp zloupotrebio predsednička ovlašćenja i tražio pomoć strane vlade – Ukrajine, da oslabi mogućeg rivala na predsedničkim izborima Džoa Bajdena i poveća svoje šanse na predsedničkim izborima sledeće godine, nikada nije imala za cilj pronalaženje istine.

“Umesto toga, demokrate od početka žele da pronadju neki način, bilo koji način, da iskoriste moć impičmenta kao političko orudje za poništavanje rezultata izbora 2016. i uplitanje u izbore 2020. Sve to je opasno izvrtanje Ustava koje Senat treba brzo da se odbaci”, napisao je Trampov pravni tim.

Ove nedelje se očekuje se nastavak sudjenja Trampu u Senatu.

Demokrate su u optužnici navele da je Trampov cilj bio njegov lični politički dobitak i da je “zatim pokušao da prikrije svoju zaveru opstruirajući istragu Kongresa o njegovom nedoličnom ponašanju”.

Medjutim advokatski tim navodi da i čak i ako je Tramp zloupotrebio svoja ovlašćenja, to nije povod za opoziv, jer nije prekršen krivični zakon.Oni su naveli i da je optužnica “strukturno manjkava”, jer Trampa optužuju za više dela, stvarajući “opcije po izboru” kao moguće osnove osude.

Kao deo odbrane pripremili su i široku odbranu predsedničke moći, tvrdeći da su i prethodna dva sudjenja o opozivu predsednika SAD bila slično neispravna.

(Beta-AP)