“I cele porodice na lečenju u Beogradskoj areni, teže nego tokom jeseni i zime”

0
Slika iz aprila kada je Arena "pretvarana" u "kovid bolnicu". Foto: Ministarstvo odbrane

U Areni je teža situacija nego tokom jeseni i zime. Ta privremena kovid bolnica od kraja oktobra ponovo je u kovid sistemu.

Pukovnik prof. dr Predrag Bogdanović, medicinski koordinator privremene kovid bolnice u Beogradskoj areni, kaže za RTS da je na lečenju u toj privremenoj bolnici oko 370 bolesnika.

“Od 25. oktobra 4.300 bolesnika je prošlo kroz Arenu. To su oni sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i zahtevaju kiseoničku terapiju. Dnevno otpustimo oko 40 pacijenata i isto toliko primimo. Ima još desetak mesta, a uvek se traži mesto više”, naglasio je Bogdanović.

U Beogradskoj areni su, kaže, pacijenti starosti od 20 do 90 godina.

“Najstariji ima 86 godina, najmlađi 26. Ima dosta mlađe populacije i onih starije životne dobi”, dodaje Bogdanović.

Napominje da već godinu dana rade u kovid sistemu.

“Pacijenti zahtevaju ozbiljnu terapiju. Moja poruka je pridržavanje svih mera, nošenje maski, držanje distance, strpljenja oko kontakata, da bismo epidemiji stali na kraj i naravno vakcinacija”, ističe Bogdanović.

Na lečenju u Areni, napominje, ima i celih podorica.

“Niko nije imun na bolest. Jedan broj ljudi koji nisu poštovali mere nakon vakcinacije. I apel za njih, izbegavajte kontakte i nosite masku”, kazao je Bogdanović.

U ovom trenutku se koristi 11. protokol za lečenje. Od sutra u kovid sistem ulazi i Banja Selters, a sutra uveče u Srbiju stižu prve količie vakcina protiv korone iz Kovaks programa.