“Hvala Trampu, radujemo se skorom okončanju dijaloga i uzajamnom priznanju”: Hašim Tači o američkom angažmanu u dijalogu

2
Foto: Profimedia

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je večeras da je direktan angažman SAD doneo novu dinamiku u dijalog Beograda i Prištine i da se raduje skorom okončanju tog procesa, uz uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

Tači se sinoć u Beloj kući sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, specijalnim izaslanikom predsednika SAD za mirovne pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom, i savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom.

“Još jednom hvala predsedniku SAD Donaldu Trampu na podršci dijalogu Kosova i Srbije. Direktan angažman SAD preko O’Brajana i Grenela doneo je novu dinamiku u proces i mi se radujemo njegovom skorom okončanju, uz uzajamno priznanje”, naveo je Tači na Tviteru.

Američki Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) objavio je večeras na Tviteru da su odnosi Srbije i Kosova od velikog značaja za administraciju predsednika SAD Donalda Trampa.

NSC, telo koje savetuje američkog predsednika u oblasti nacionalne bezbednosti i spoljne politike, objavio je to uz fotografiju sa sinoćnjeg sastanka Vučića, Tačija, Grenela i O’Brajana.

Posle sastanka, Vučić je sinoć novinarima iz Srbije rekao da je s Tačijem imao uobičajen razgovor i da Beograd čeka ukidanje kosovskih taksi na robu iz Srbije kako bi mogao da bude nastavljen dijalog s Prištinom o suštinskim pitanjima.

Tači je sinoć za Radio Slobodna Evropa kazao da je sastanak bio korektan i konstruktivan, “bez nečeg posebnog” i dodao da su razgovarali “o neophodnosti mirovnog rešenja pitanja između Kosova i Srbije i o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma”.

Na Fejsbuku je Tači sinoć napisao da očekuje da mu se “odmah, u sredu ili četvrtak”, omogući da u Skupštini Kosova izvesti poslanike i građane Kosova o sastancima u Vašingtonu i posebno o sastanku s Vučićem.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Da li Taču najavljuje skori kraj Vučićeve vladavine ili će se u Srbiji ponovo desiti NAROD?

Comments are closed.