Humani kada je najpotrebnije: Donacije i aktivnosti NIS-a u vreme pandemije

  0
  Fotografija: NIS

  Od prvih dana pandemije i velike zdravstvene i društvene krize, kompanija NIS uključila se brojnim aktivnostima kako bi olakšala zdravstvenim radnicima, istinskim herojima godine za nama. Ali, važno je bilo nastaviti i sa pružanjem pomoći onima koji bi, usled kovida-19, bili skrajnuti u drugi plan…

  Pomoć u gorivu

  Reagujući brzo, NIS je na početku pandemije poklonio gotovo 270 tona avio-goriva nacionalnom avio-prevozniku Air Serbia za potrebe dopremanja medicinske opreme i prevoz građana Srbije koji su se tokom vanrednog stanja zatekli u inostranstvu. Kako bi heroji današnjice neometano radili, “Gasprom njeft”, većinski akcionar NIS-a, obezbedio je u aprilu i maju gorivo za potrebe državnih službi – vozila hitne pomoći, Vojske Srbije, policije i vatrogasaca.

  Pomoć zdravstvenim ustanovama i prihvatilištima za decu

  Kao znak podrške zdravstvenim radnicima koji se sa pandemijom bore u Kliničkom centru Srbije i novoj bolnici u Batajnici, NIS je donirao 500 kompleta hirurških uniformi, dok je za neke od ostalih kovid bolnica u saradnji sa UNICEF-om, obezbeđeno ukupno 50 kiseoničkih protokomera. KC “Vojvodina”, NIS je ustupio na korišćenje putničko vozilo, a za sve pacijente i zaposlene u Kliničkom centru Srbije, KBC “Zvezdara”, KBC “Bežanijska kosa”, bolnici “Dr Dragiša Mišović” i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” iz Zrenjanina NIS je poklonio negaziranu vodu “Jazak”.

  Uprkos godini u kojoj je sva pažnja usmerena isključivo na borbu protiv pandemije, NIS nije dozvolio da mališani koji borave u Prihvatilištima budu zapostavljeni, te je i ove godine, tradicionalno, obezbedio novogodišnje paketiće za decu iz Prihvatilišta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

  Volonterske akcije

  NIS-ov Klub volontera, koji ima više od 500 članova koji su aktivno uključeni u planiranje, osmišljavanje i realizaciju mnogobrojnih volonterskih akcija, i u 2020. godini je pokazao svoju humanost na delu.

  Tako su NIS-ovi volonteri realizovali preko 950 volonterskih sati, a njihove akcije su bile usmerene na podršku najugroženijim kategorijama stanovništva, odnosno osobama starijim od 65 godina, kojima su ovi humani pojedinci pomagali u nabavci namirnica, brizi o kućnim ljubimcima i još mnogo toga. Takođe, volonteri su izrađivali pamučne maske, dok su za medicinske radnike pravili vizire. Kako bi “Jazak” voda bila što pre dopremljena u zdravstvene ustanove, organizovana je volonterska akcija pakovanja vode.

  Pripadnici vatrogasne brigade NIS iz Kikinde priključeni su akciji dezinfekcije javnih površina u ovom gradu. Volonterske aktivnosti bile su organizovane i interno, i bile su usmerene na očuvanje uzajamne podrške i solidarnosti među zaposlenima kompanije NIS. Naime, svi su imali mogućnost da putem imejla, skajpa ili telefona kontaktiraju sa članovima Kluba volontera sa kojima su mogli razmeniti znanja, veštine, preporuke i savete o aktivnostima u vreme policijskog časa. Za decu zaposlenih, organizovani su onlajn časovi glume, kao i onlajn časovi salse za početnike.