Huawei: Potpisivanje zajedničke izjave SAD i Slovenije imaće negativan uticaj na tehnološki razvoj zemalja

0
Foto: Profimedia

Povodom potpisavanja bilateralne izjave o bezbednosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G između SAD i Slovenije, kompanija Huawei Technologies saopštila je da je uverena da ta izjava neće ni na koji način doprineti sigurnijim telekomunikacionim mrežama, niti povećati sajber bezbednost zemalja. Suprotno tome, kako se navodi u saopštenju, takva neosnovana ograničenja imaće negativan uticaj na proces daljeg 5G razvoja u Sloveniji.

„Verujemo da će potpisivanje zajedničke izjave Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država imati veoma negativan uticaj na dalji tehnološki razvoj zemlje. Ovakve izjave, u suprotnosti su sa pristupom Evropske unije po pitanju sajber bezbednosti, i ni na koji način ne povećavaju sajber bezbednost zemlje niti sprečavaju bilo kakav oblik potencijalnog sajber kriminala, čak po našem mišljenju, usporavaju proces implementacije 5G mreže i čine ga skupljim za korisnike,“ navodi Radoslaw Kedzia, potpredsednik kompanije Huawei Technologies u centralnoj i istočnoj evropsko-nordijskoj regiji.

Zajednička izjava, navodi se u saopštenju, ne navodi Huawei ni Kinu kao izvor potencijalne pretnje, već govori samo o 5G, mobilnoj mreži nove generacije.

Kompanija Huawei, kako se navodi u saopštenju, razume pritisak od strane SAD sa kojim se suočavaju Slovenačka i druge vlade širom Evrope u vezi sa 5G tehnologijom.

Radoslaw Kedzia je naveo da izjava ne objašnjava zašto se fokusira samo na elemente procene dobavljača koji su navedeni, a prema navodima iz saopštenja, takođe, ignoriše mnoge bezbednosne elemente ključne za obezbeđivanje 5G bezbednosti.

“Konkretno, kompanija Huawei zabrinuta je zbog toga što dokazana saglasnost sa zakonima sajber bezbednosti, standardima i drugim ugovornim obavezama nije posebno identifikovana u okviru potencijalnog okvira za procenu. Izjava ne samo da ne identifikuje evidenciju dobavljača o sajber bezbednosti kao posebnom elementu procene, već primetno ne priznaje važnost rigoroznih zahteva za bezbednosnim testiranjem koji su već podržale države članice Evropske unije kao i nezavisne potvrde stručnih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Huawei Technologies, dodaje se u saopštenju, kao globalna kompanija sa globalinim lancem snabdevanja, poštuje sve zakone i regulative zemalja i regiona u kojima posluje i zalaže se za uspostavljanje visokih standarda sajber bezbednosti koji su objektivni i nediskriminišući.

Kompanija Huawei, kako se navodi, i ranije je nudila slovenačkoj Vladi da potpišu sporazum o nešpijunaži i predlagala sastanke u vezi sa sigurnošću i transparentnošču 5G mreže.

“Nažalost, do današnjeg dana nije stigao odgovor po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar SAD je danas sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o bezbednosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

Američka novinska agencija AP izvestila je danas s Bleda da je glavna tema posete Pompea Sloveniji da se kineske kompanije, poput Huawei, eliminišu iz izgradnje brze bežične mreže.

U Sloveniji koja je, posle Češke, druga od četiri stanice tokom njegove turneje po Srednjoj i Istočnoj Evropi, Pompeo je sa slovenačkim zvaničnicima potpisao zajedničku deklaraciju o “Bezbednosti čiste mreže 5G”, čiji je cilj da u Sloveniju ne dođu “nepouzdani prodavci telekomunikacija”, izvestio je AP.