Izbori u Hrvatskoj : Počeo drugi krug, glasa oko 3,9 miliona ljudi

0
Foto: Tanjug-AP

U Hrvatskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora koji se ocenjuju jednim od najneizvesnijih dosad, s obzirom na malu razliku između kandidata desnog i levog centra.

Oko 3,9 miliona birača odlučuje o tome hoće li će ih još pet godina voditi aktuelna predsednica, kandidatkinja desnog centra Kolinda Grabar Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ili će poverenje pokloniti kandidatu levog centra, bivšem premijeru Zoranu Milanoviću iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), prenosi N1.

Prema anketi Ipsosa, koju je u petak uveče objavila Nova TV, Milanović je pred drugi krug izbora bio u blagoj prednosti sa podrškom 45 odsto ispitanika dok je Grabar Kitarović imala 42 odsto, a 13 odsto ispitanika bilo je neodlučno.

U prvom krugu izbora 22. decembra Milanović je pobedio sa 29,55 odsto glasova, a Grabar Kitarović je bila druga sa 26,65 odsto. Na birališta je izašlo 51,20 odsto birača.

Drugi krug sedmih predsedničkih izbora pratiće rekordna 24.333 posmatrača, najviše iz HDZ, preko 14.000 i SDP, oko 9.000.

Birališta će biti otvorena do 19 časova, kada se završava i izborna tišina. Tada se očekuju i prve izlazne ankete, a Državna izborna komisija će od 20 časova početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora koje će osvežavati na svakih pet minuta.

Prethodno će tokom dana dva puta biti objavljeni podaci o izlaznosti na birališta.

Grđani Hrvatske mogu da glasaju i u inostranstvu na 124 birališta u 47 zemalja, najviše u BiH – na 44 mesta. U Srbiji se glasa na dva biračka, u Beogradu i Subotici.

Tamo će moći da glasaju hrvatski državljani koji su se aktivno registrovali ili imaju hrvatske lične karte sa upisanim prebivalištem u inostranstvu na osnovu kojih su automatski registrovani za glasanje. U inostranstvu mogu da glasaju i hrvatski državljani sa prebivalištem u Hrvatskoj ako imaju potvrdu za glasanje van mesta prebivališta.