Hoti: Veliki korak ka normalizaciji, izuzetna vest za državu Kosovo

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Kosova Avdulah Hoti ocenio je da je današnji sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije veliki korak u normalizaciji odnosa dve zemlje, koji treba da se okonča medjusobnim priznanjem.

“Verujem da se radi o istorijskom sporazumu u smislu značaja koji ima u pravcu postizanja konačnog sporazuma. Iz Bele kuće su uvek dolazile samo dobre vesti za Kosovo, tako je i danas sa sporazumom koji je postignut u prisustvu predsednika Trampa i njegove administracije posle dugog posla koji je uradjen sa savetnikom za nacionalnu bezbednost i sa ambasadorom Grenelom”, kazao je Hoti novinarima posle sastanka u Beloj kući.

Prema njemu dva su glavna pitanja u ovom sporazumu.

“Kao što znate radi se o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa dve zemlje i prvi je korak ka punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Radi se o velikim infrastrukturnim projektima kojima je predvidjeno ulaganje od milijardu evra na Kosovu”, kazao je Hoti.

Dodao je da ima obećanje predsednika Trampa i njegove administracije da će svi projekti predvidjeni sporazumom početi da se ostvaruju od sledeće godine.

Drugi značajan deo sporazuma je izraelsko priznanje Kosova, kazao je on.

Hoti je rekao da je u prisustvu predsednika Trampa telefonom razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i da su se dogovorili da odmah započnu pripreme za uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje.

“Mislim da je ovo izuzetna vest za državu Kosovo. Ona dolazi nakon dve tri godine blokada u novim priznanjima zemlje. Ova podrška koja dolazi iz Bele kuće je od suštinskog značaja za naš put tamo gde nam je mesto u evropskoj porodici, učlanjenju u UN, EU i NATO”, kazao je kosovski premijer.