“Hoti u Briselu obećava da će omogućiti formiranje ZSO, garantuje i dodatna ovlašćenja za nju…”

1
Foto: Screenshot YouTube

(Beta) – Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti “treba hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”, saopšteno je danas iz Kancelarije.

Đurić je naveo da Hoti “na sastancima u Briselu peva drugu pesmu, i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju”.

“Hoti je dužan da albanskoj javnosti na Кosovu i Metohiji objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u ‘dijalogu o uzajamnom priznanju’, a da bi normalizacije odnosa moglo biti strane u dijalogu moraju da pokažu što više kredibilnosti a što manje verolomnosti. Pitanje ZSO biće zatvoreno onda kada ona bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pa čak ni onda, jer Zajednica je osmišljena i dogovorena kao institucija koja može da evoluira i da širi i svoje članstvo i svoje nadležnosti”, kazao je Đurić.

Đurić je naveo da je “suština procesa normalizacije odnosa postepeno jačanje uzajamnog poverenja”, i dodao da “Srbi ne mogu imati poverenja u albanske političke strukture ako im sistematski uskraćuju stečena prava i stvaraju atmosferu antisrpske histerije”.     

“Pred Srbima i Albancima, ako ćemo da živimo u trajnom miru, treba da bude period jačanja saradnje, i to nema nikakve veze sa Hotijevim snovima o ‘uzajamnom priznanju’, ali ima i te kako veze sa time kako Priština poštuje dogovore i postupa prema Srbima i drugim nealbancima na Кosovu i Metohiji”, rekao je Đurić u pisanom saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Дечаче, Хоти ће обећати све, али неће испунити ништа. Од обећања се не живи, а вас “преводи жедне преко воде” већ седам година.

Comments are closed.