Hoti obestio Varhejija o “ilegalnom ulasku vakcina na Kosovo”: “I on je zabrinut…”

0
Foto: Profimedia

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti je telefonom razgovarao sa komesarom za susedstvo i proširenje EU Oliverom Varheijem o trenutnim političkim zbivanjima na Kosovu i Metohiji i situaciji sa pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

Prema saopštenju iz Hotijevog kabineta, evropski komesar je izrazio zabrinutost zbog “ilegalnog ulaska” vakcine protiv koronavirusa na KiM iz Srbije.

Hoti je, kako se navodi, tokom razgovora izrazio uverenje da će Priština i dalje imati institucionalnu i fiskalnu stabilnost, da će prioritet biti upravljanje pandemijom kovid-19 i da će ispunjavati sve obaveze koje proističu iz procesa integracije zemlje u Evropsku uniju.

Premijer Hoti je zahvalio komesaru Varheiju za podršku pokretanju i sprovodjenju Evropske agende reformi ERA 2.

Varheji je iskazao uverenje da će jedna količina vakcina stići na Kosovo istovremeno kada i u ostale zemlje Zapadnog Balkana.

“Oba sagovornika izrazila su zabrinutost zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv Kovid-19 na Kosovo, bez redovnih uvoznih procedura ili donacija za lekove, čije poreklo nije poznato. Ovakvo ponašanje Republike Srbije smatralo se neprihvatljivim i kosovske institucije su pokrenule neophodne pravne radnje protiv lica umešanih u te akcije”, navodi se u saopštenju.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500