Hoti: “Ja ću voditi dijalog sa Beogradom”

1
Foto: Profimedia

Avdulah Hoti je izjavio da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom predvoditi on i obelodanio principe na kojima traži da se zasniva taj dijalog.

Hoti je predstavio platformu njegove vlade o dijalogu sa Beogradom.

“Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati je da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati. Bilo je situacija kada liderima to u ovom procesu nije bilo jasno”, rekao je Hoti i dodao da je pozvao opoziciju da se uključi.

“Pozvao sam opoziciju, neki se nisu odazvali, a neki su ponudili saradnju, ali ne i konkretnu. Dijalog vodi premijer, neću se takmičiti ni sa kim, jer imam jasne nadležnosti i one su betonirane presudom Ustavnog suda iz 2019 godine”, rekao je Hoti.

On je rekao da je prvi princip o kojem se ne može pregovarati, teritorijalni integritet.

“Drugo, sporazum treba da osigura da ustavna organizacija Kosova nije deo pregovora i treće, sporazum treba da bude postignut u duhu Ustava Kosova”, rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je cilj dijaloga trajno uzajamno priznavanje, a ne model dveju Nemačke, zatim mesto u UN i priznanje od strane pet država članica EU.

Hoti je rekao i da će “forum koji će voditi dijalog biti uspostavljen sa političkim liderima svih političkih stranaka, dok će Savet eksperata biti formiran u kabinetu premijera, gde će biti inkluzivnosti”.

Naveo je da će tražiti od Skupštine da formira parlamentarnu komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija i dodao da sve treba da bude transparentno i ni o čemu se ne sme raspravljati iza zatvorenih vrata.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Баш ме интересује, са ким ћеш из Београда, на тим основама, да прегораваш ?

Comments are closed.