“Hongkonški poslovi su unutrašnja stvar Kine”: Poruka beloruskog predstavnika u ime 70 zemalja u UNHRC-a

0
Foto: CRI

Hongkonški poslovi su unutrašnji poslovi Kine i druge zemlje ne smeju da se u njih mešaju, izjavio je juče beloruski predstavnik u zajedničkom govoru u ime 70 zemalja na 46. zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC).

U zajedničkom govoru se ukazuje da je nemešanje u unutrašnje poslove suverenih država važan princip Povelje UN-a, a takođe je i osnovni princip međunarodnih odnosa.

Belorusija podržava princip „jedne zemlje, dva sistema“ u Specijalnom administrativnom regionu Hongkonga. Nakon sprovođenja Zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, u tom regionu su se postepeno smirili neredi i situacija se postepeno oporavila. Hongkong je neotuđiv deo Kine. Hongkonški poslovi su unutrašnji poslovi Kine. Druge zemlje ne smeju da se u njih mešaju. Belorusija, u ime 70 zemalja sveta, poziva povezane strane da praktično poštuju suverenitet Kine, i da prekinu mešanje u hongkonške poslove i unutrašnje poslove Kine, navodi se u zajedničkom govoru.

Osim toga, predstavnici više od 20 zemalja su odvojeno održali govore, u kojima su podržali stav i mere Kine oko hongkonškog pitanja.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin je na to odgovorio da kineska strana dosledno insistira na smernicama “jedna zemlja, dva sistema” i da “Hongkonžani upravljaju Hongkongom”. Niz povezanih mera kineske centralne vlade doprinose zaštiti svih prava i sloboda Hongkonžana, doprinose dugoročnom prosperitetu i stabilnosti Hongkonga, kao i stabilnosti principa “jedna zemlja, dva sistema”. Hongkonški poslovi su unutrašnji poslovi Kine. Nijedna zemlja, organizacija niti pojedinac nemaju pravo da se u to mešaju.

Vang je podvukao da se odlučnost Kine da zaštiti državni suverenitet, bezbednost i razvojne interese neće menjati i da se odlučnost da zaštiti prosperiteta i stabilnosti Hongkonga neće menjati.