Hongkong neće amnestirati uhapšene: “Moramo da se držimo nekih principa”

0
Foto Tanjug-AP

Liderka Hongkonga Keri Lam ponovo je isključila mogućnost davanja novih ustupaka demonstrantima koji već mesecima protestuju tražeći ispunjenje pet zahteva.

Oni između ostalog traže i da se lider Hongkonga i poslanici biraju direktno, kao i da se sprovede nezavisna istraga o postupcima policije nad demonstrantima. Jedini zahtev koji je dosad ispunjen je povlačenje predloženog zakona o ekstradiciji koji je i bio povod za početak protesta u junu.

“Što se tiče drugih zahteva, moramo da se držimo nekih važnih principa. Ako pojedinačni zahtev od nas traži odstupanje od zakona, nepoštovanje vladavine prva u Hongkongu, ne mogu da prihvatim te zahteve”, rekla je Lam.

Jedan od zahteva demonstranata je i amnestija za više od 6.000 uhapšenih ljudi na protestima, ali liderka Hongkonga kaže da se to neće ostvariti.

Za vikend je održan veliki marš u kojem je, po proceni organizatora učesvovalo 800.000 ljudi. Oni su uzvikivali “Pet zahteva, nijedan manje”. Lam je rekla da taj marš “pokazuje slobode koje građani Hongkonga uživaju” tvrdeći da su optužbe o ograničenju slobode neutemeljene.